Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Na schodech radnice vznikne nové pietní místo, bude připomínat Sametovou revoluci

Jeden ze schodů u liberecké radnice se promění v pietní místo připomínající 17. listopad 1989. Na schodě se tak objeví citát a děkovná věta.

Nové pietní místo na schodech liberecké radnice bude připomínat události Sametové revoluce v Liberci. Je to jen jeden z projektů, které v Liberci připravují k oslavám 30 let od Sametové revoluce. Už 19. října se na letišti Hradčany uskuteční projekt Ralsko - 30 let svobody s ukázkami z vojenské historie. V Turnově zase připravují na 17. listopad slavnostní večer v městském divadle s panelovou diskusí na téma "30 let od Sametu - a co dál?".

Na budově liberecké radnice už je památník v podobě tankového pásu připomínající oběti 21. srpna 1968, teď přibude i připomínka 17. listopadu 1989. „Využijeme k tomu jeden rohový schod, protože důležité události a projevy se v Liberci obvykle odehrály právě na schodech radnice,“ řekl náměstek libereckého primátora pro kulturu Ivan Langr.

Schod bude obložený citátem a děkovnou větou. „Původně jsme tam chtěli dát i zhruba 60 nebo 70 jmen lidí, kteří významně a mezi prvními tehdy v Liberci vystupovali, nepodařilo se nám ale od všech získat souhlas, zpátky se nám těch souhlasů vrátila asi jen polovina,“ dodal. Předběžně jsou připravené dvě varianty, jedna se bude realizovat až těsně před výročím.

„Jako byla loni panelová výstava na náměstí k výročí srpna 1968, tak se připravuje podobná velká expozice i k 17. listopadu. Loni se to setkalo s velkým nadšením veřejnosti, proto to chceme zopakovat, i když samozřejmě v jiných kulisách, jiném tvaru a s jiným obsahem. Souběžně by k tomu ještě měla být výstava v Malé výstavní síni,“ doplnil Langr.

V předvečer výročí se uskuteční i slavnostní zasedání libereckého zastupitelstva, v samotný den jsou v plánu pietní akty a odpoledne komponované pořady v divadle. Spolek G300, s nímž město při přípravě oslav spolupracuje, navíc připravuje na toto téma i výpravnou publikaci.

Autoři | Foto Lubomír Krongaiger

Štítky pieta, Sametová revoluce, revoluce, 1989, schodiště, radnice, Liberec, Ivan Langr, Invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa, Turnov, Ralsko, Hradčany, slavnost

Na schodech radnice vznikne nové pietní místo, bude připomínat Sametovou revoluci  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.