Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

I na životě jen pár desítek lidí záleží. Obyvatelé Uhelné poslali ministrovi Brabcovi veřejný dopis

Obyvatelé části Hrádku Uhelná se v posledních měsících začínají bát o svůj osud. A to kvůli plánovanému rozšíření polského dolu Turów. Občané malé vísky se proto rozhodli poslat ministru životního prostředí Richardu Brabcovi.

Za dopisem stojí zejména lidé z osadního výboru Uhelné, která je oficiálně částí města Hrádek nad Nisou. Případné rozšíření těžby by se právě na této lokalitě projevilo nejvíce. „Vážený pane ministře, pár desítek lidí… tolik je stálých obyvatel malebné vesničky jménem Uhelná, která se nachází na návrší na samé severní hranici ČR, v těsném sousedství Polska. Nenechte se zmást názvem, který by mohl evokovat šedou a ponurou průmyslovou končinu. Název vznikl díky tomu, že se zde v minulosti v milířích vyrábělo uhlí dřevěné. Nyní jsme se bohužel ocitli v situaci, kdy obří polský hnědouhelný důl Turów možná na 25 let dramaticky negativně ovlivní život v naší vesnici. Ačkoli je nás pouze hrstka, tisíce dalších lidí v pohraničí jsou ohroženi možným úbytkem spodní vody,“ uvádí autoři Milan Starec a Daniel Gabryš.

Rozlohu dolu přirovnávají v dopise k velikosti měst. Třeba takový Liberec by se prý do dolu vešel úplně s přehledem celý, z Prahy by se pak jednalo o Staré a Nové město a také části Žižkov, Vinohrady a Holešovice. Pokud by došlo k posunutí hranic lomu, dělil by Turów od Uhelné jeden jediný kilometr. „A co víc, místo výhledů na pole, lesy a aleje se nám odkryje zblízka a nadhledu pohled na většinu brutálně zdevastované „krajiny“ těžební jámy. Uhelná se tak během pár let může proměnit v sociální past, kde hodnota nemovitostí klesne na zlomek své současné výše. Kromě rozšíření dolu má dojít také k jeho zahloubení o dalších několik desítek metrů, což naprosto nepochybně přinese obrovské problémy s vodou pro tisíce lidí v Libereckém kraji, kteří v blízkosti dolu žijí,“ píšou autoři.

Celé znění veřejného dopisu adrsovaného ministeru životního prostředí Richardu Brabcovi najdete na stránkách Uhlené nebo rovnou ZDE.

Lidé z Uhelné se snaží ministrovi připomenout i období před spuštěním Temelína, který se od státních hranic s Rakouskem nachází přibližně 60 kilometrů. Tehdy probíhala složitá jednání o jeho spuštění. „Představme si, jak by kterýkoli z našich sousedů pravděpodobně reagoval, kdyby se měl český hnědouhelný důl posunout až k samé státní hranici. Z našeho pohledu je  dosavadní aktivita MŽP zcela odpovídající velikosti problému, kterému musí čelit jak Uhelná, tak celý Liberecký kraj v otázce dostupnosti pitné vody,“ zní v dopise.

Dále apelují na aktivitu ministerstva zejména formou bilaterálních jednání i upozorňováním na toto téma v EU. Zároveň občané Uhelné žádají, aby ministr jednal co nejrychleji, a zvou ho na setkání přímo v Uhelné.

Foto Liberecký kraj

Štítky důl, Turów, těžba, Richard Brabec, Uhelná, Důl Turów, Polsko, Česko, Evropská unie, Hrádek nad Nisou, Liberecký kraj, Rakousko, Praha

I na životě jen pár desítek lidí záleží. Obyvatelé Uhelné poslali ministrovi Brabcovi veřejný dopis  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.