Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Skiareál na Ještědu chce jít příkladem ekologického chování. Vysází 20 hektarů lesa, pro lyžaře chystá úschovny lyží

Klimatická změna je jedním z nejdůležitějších témat posledních měsíců. Skiareál Ještěd přichází s projektem JEŠTĚDÉLE, svým vlastním příkladem ekologického chování chce nalákat další instituce v Liberci.

„Jsme ve fázi, kdy by měl každý začít u sebe, s ohledem na svoje možnosti. To, že doma třídíme odpad, je už téměř samozřejmost, ale společenská odpovědnost padá hlavně na velké firmy a instituce, které by měly být hybateli změn a jít příkladem ekologického chování. Proto jsme iniciovali projekt JEŠTĚDÉLE jako výzvu všem firmám, aby se připojily a svým ohleduplným chováním k přírodě pomohly zastavit proces negativních klimatických změn,“ vysvětlila Renata Balašová ze Skiareálu Ještěd. 

Stromy vysází ve Vesci

Areál už plánuje první konkrétní kroky. Často bývá kritizován za kácení, které chystá kvůli nové sjezdovce i úpravám těch stávajících. „V areálu máme dvacet hektarů sjezdovek a přesně tolik jsme se rozhodli znovu zalesnit na jiných místech,“ dodala Balašová.

Město už navíc alespoň částečně ví, jak nové stromy využije. „Část chceme vysázet v areálu ve Vesci, kde si lidé často stěžují, že není žádný stín, vytvoříme tam takové stinné ostrůvky,“ řekl náměstek primátora Jiří Šolc.

Ještěd chce také lákat liberecké lyžaře, aby do areálu přijeli tramvají. K tomu vybuduje skidepoty, tedy úschovny lyží. „Liberečák se doma jen oblékne do lyžařského, sedne do tramvaje a na Ještědu jen nazuje lyžáky a lyže, které tu bude mít uložené,“ uvedla Balašová.

Louky bez sekání

Některé konkrétní kroky už na Ještědu fungují, sjezdovky v létě sekají jen minimálně, třídí odpad a zaměstnanci využívají hromadnou dopravu. Středisko se bude budovat jako první ekologické a know-how se bude používat i v jiných areálech TMR v Tatrách i Polsku. Na zasněžování pak chce používat vodu, kterou na kopci zadrží.

„V rámci vlastních opatření, tak chce jít cestou udržitelného rozvoje a maximální možné ochrany přírody. Projekt JEŠTĚDÉLE s logem nekonečna má jediný cíl, a to zachovat pro lidstvo zdravé a bezpečné prostředí k žití,“ uzavřela Balašová.

Autoři | Foto Ski Ještěd

Štítky Ještěd, ještě déle, klima, ekologie, tmr, lyže, projekt, sjezdovka, Liberec, lyžař, Polsko, Jiří Šolc

Skiareál na Ještědu chce jít příkladem ekologického chování. Vysází 20 hektarů lesa, pro lyžaře chystá úschovny lyží  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.