Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

3D tisk, robotika nebo zkoumání lidského těla. iQLandia nabídne osm nových programů pro školy

Liberecké vzdělávací a zábavní centrum iQLandia nabídne od září ve svých dílnách a laboratořích osm nových programů pro školy. Cílem projektu je, přiblížit vědu a techniku zejména dětem z druhých stupňů základních škol a nadchnout je pro technické obory. Místní planetárium má také dva nové filmy. Jeden z nich je určen i pro děti z mateřských škol.

Čtyři workshopy zaměřené na robotiku, vektorovou grafiku a 3D tisk připravili pro starší školáky v nově otevřené dílně iQFablab. Ve dvou programech zaměřených na robotiku se děti naučí sestavit jednoduchého robota a jeho prostřednictvím budou plnit různě obtížné úkoly a rozvíjet si tak tvořivé myšlení.

„Na Ozobotech (programovatelných robotech) si děti vyzkoušejí programování prostřednictvím ozokódů - barev, kalibraci a další úkony," řekla mluvčí centra Marie Švandová. Na 3D tisku se naučí navrhnout a vytisknout třeba originální klíčenku. Vektorová grafika je zase naučí vytvořit nálepku, kterou si pak pomocí termolisu zažehlí na tričko nebo jinou textilii.

Pro osmáky a deváťáky

Nové programy v laboratořích budou zaměřené na vesmír, lidské tělo, elektrické obvody a optiku. Určeny jsou pro žáky osmých a devátých tříd. „Nahlédnou pod pokličku lidského těla pomocí mikroskopů a následně si v expozicích vyzkoušejí, jak je na tom jejich vlastní tělo. Otestují si kapacitu plic nebo sílu své mysli," řekla Švandová.

Ve fyzice se pak naučí pracovat s jednoduchými obvody prostřednictvím hřebíčkové stavebnice. V optice se dozvědí třeba, proč obloha při západu slunce mění barvu. Žáci čtvrtých až šestých tříd se mohou vypravit na vesmírnou misi a vyrobit si vlastní raketu.

iQLandia Liberec

Liberecká iQLandia je jedním ze čtyř projektů svého druhu, které byly v České republice vybudovány za přispění evropských peněz. Další jsou v Plzni, Brně a Ostravě. V Liberci vědecký park vznikl v sousedství zábavního Centra Babylon. Na výstavní ploše o rozloze hektaru jsou stovky většinou interaktivních exponátů a 3D planetárium ve střešní kopuli. V červnu tam otevřeli dílnu digitálního věku iQFablab vybavenou nejen tradičním nářadím, ale i moderními technologiemi. QLandií a sousedním iQParkem, který je určený mladším dětem, prošlo loni půl milionu lidí.

Autoři | Foto iQlandia

Štítky věda, školy, iQLandia, Liberec, lidské tělo, dílna, Česko, Brno, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

3D tisk, robotika nebo zkoumání lidského těla. iQLandia nabídne osm nových programů pro školy  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.