Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Sucho a kůrovec ničí stromy v Liberci. Město jich přes léto pokácelo skoro osmdesát

Na stavu městské zeleně se v posledních letech podepisuje sucho. Jen přes léto nechalo město pokácet 77 stromů, které uschly, nebo je napadl kůrovec. Letos také radnice vůbec poprvé pozastavila sekání trávy.

„Havarijní kácení bylo ze strany TSML vyčísleno na 566 391 Kč včetně DPH. Radní zároveň schválili navýšení rozpočtu Odboru ekologie a veřejného prostoru o částku 700 tisíc korun,“ řekl mluvčí radnice Jan Král.

Na základě klimatických změn a nedostatku dešťových srážek usychá ve vegetační sezoně 2019 více dřevin, než v předchozích letech. Jedná se jak o listnaté, tak jehličnaté stromy, ale i keře, které kvůli malému množství vláhy v půdě usychají napříč celým městem. „Odbor ekologie a veřejného prostoru letos na základě dopadů dlouhodobého sucha na městskou zeleň vůbec poprvé v období plné vegetace zastavil na plochách veřejně přístupné zeleně seče trvalých travních porostů, aby se zabránilo přílišnému odparu vody z půdy. Seče byly znovu spuštěny až v srpnu,“ dodal mluvčí. O to více se také muselo v největším horku zalévat, a to jak dřeviny a keře, tak květinové výsadby. „Odbor ekologie a veřejného prostoru letos poprvé použil k zálivce mladých stromů zavlažovací vaky,“ řekl Král.

Kůrovcová kalamita

Stejně nepříznivá jako sucho je i kůrovcová kalamita, která se původně začala šířit pouze v lesních porostech. Suché období ale pomáhá šíření tohoto škůdce i na pozemky veřejně přístupné zeleně, kde kůrovec napadá jak zapojené porosty, tak i jednotlivé jehličnaté dřeviny. 

„Za předpokladu, že bude suché období i kůrovcová kalamita pokračovat v nadcházejících letech, což předpovídají klimatologové, hydrobiologové, krajinní ekologové nebo lesníci, bude to mít v nadcházejících letech nemalé dopady na městskou zeleň a rozpočet města,“ uzavřel mluvčí.

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky kůrovec, sucho, Liberec, tsml, kácení, kůrovci, strom, ekologie, Jan Král

Sucho a kůrovec ničí stromy v Liberci. Město jich přes léto pokácelo skoro osmdesát  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.