Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Letošní letní sezona v Libereckém kraji byla horší než ta loňská

Letošní letní sezona v Libereckém kraji byla horší než ta loňská. Zatímco v kempech jsou většinou s létem spokojeni, velký propad návštěvnosti měla o prázdninách koupaliště. Třeba na koupališti Vápenka v Liberci zažili druhou nejhorší sezonu za uplynulých 27 let.

„Byly dny, kdy tu bylo pět lidí," řekl provozovatel Vápenky Jan Skalník. Nejméně lidí za čtyři roky provozu zaznamenali také na koupališti Maškova zahrada v Turnově, které v Turnově otevřeli v roce 2016. „V červnu jsme měli rekord, to bylo skoro 18 tisíc, potom přišel červenec, kdy jsme měli jenom 14 tisíc lidí a teď s končícím srpnem jsme na necelých 10 tisíc. Znamená to, že budeme mít lehce přes 40 tisíc návštěvníků a třeba minulou sezonu jsme měli 68 tisíc," řekl vedoucí areálu Tomáš Špinka. Koupání podle něj počasí moc nepřálo, v červenci museli koupaliště zavřít na deset dní a v srpnu na osm. „Teď je třeba hezky, ale lidí už nechodí moc, protože je konec prázdnin," dodal.

V kempech jsou spokojeni

V zavedených rekreačních areálech jsou se sezonou spokojeni, i když i tam byla o něco horší než loňská. „Na plážích bylo méně lidí, ale zase na plavby jich přišlo víc," řekl Vladimír Reichert z Regaty Máchovo jezero, která provozuje hlavní pláž i lodní dopravu a jeden z kempů u Máchova jezera. Spokojeni jsou i v kempu Sedmihorky v Českém ráji, a to i přesto, že ve zdejším rybníku Bažantník platil po většinu léta kvůli sinicím zákaz koupání. „Léto bylo lehce nadprůměrné, lidé k nám naštěstí nejezdí jen za koupáním," řekl vedoucí kempu Pavel Staffen.

Spokojeni jsou s létem i v rekreačním areálu Kristýna v Hrádku nad Nisou na Liberecku. „Byl to určitě lepší průměr, bylo volněji než loni. Kemp byl ale plný. Museli jsme dokonce třikrát zavřít, když jsme měli nějakých 500 až 550 karavanů a stanů," řekl Radek Petr, předseda představenstva společnosti Kristýna, která se o městský rekreační areál stará. Hned v září se podle něj začne areál připravovat na příští sezonu. „Začneme s rekonstrukcí severní pláže, budeme tam dělat terasy. Dělat se bude i přístup do vody pro vozíčkáře," dodal Petr.

Méně lidí na památkách

Návštěvníků letos v létě ubylo památkám. „Červenec byl slabší než ty předchozí roky a ze začátku to bylo i v těch dnech, kdy pršelo. Turisté zřejmě ve větší míře vyrazili do zahraničí. Ten srpen už je lepší," řekl kastelán zámku v Zákupech Petr Weiss. To ve sklárně v krkonošském středisku Harrachov byla návštěvnost zhruba stejná jako loni v létě. „Dokonce nám přibylo ubytovaných a také tržby za pivo jsou o něco vyšší," řekl majitel Sklárny a minipivovaru František Novosad.

Autoři | Foto Koupaliště Vápenka

Štítky turistika, památky, hotely, Liberecký kraj, léto, koupaliště, Vápenka, Liberec, koupání, Turnov, Radek Petr, Petr Weiss, František Novosad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letošní letní sezona v Libereckém kraji byla horší než ta loňská  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.