Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

FOTO: Bývalý statek za Ještědem se proměnil ve skládku. Inspekce dala podnikateli skoro půlmilionovou pokutu

Česká inspekce životního prostředí v souvislosti s neoprávněným nakládáním odpadů u Českého Dubu na Liberecku uložila pokuty za 460 tisíc korun. Stovky až tisíce tun měl podnikatel minimálně rok na pronajatých pozemcích v areálu bývalého hospodářského objektu ve Starém Dubu, kde nebylo nakládání s odpady povoleno.

„Jeho jednáním bylo ohroženo životní prostředí, protože z některých volně ložených a nezabezpečených odpadů došlo k úniku nebezpečných látek volně do prostředí," uvedla mluvčí inspekce Radka Nastoupilová.

Inspektoři při kontrole areálu zjistili, že se tam nachází velké množství různých druhů odpadů. Konkrétně směsné stavební a demoliční odpady, pneumatiky, dřevěný a plastový odpad, železné a barevné kovy, kabely, elektrozařízení, znečištěné elektromotory a převodovky, znečištěné textilie a rukavice, eternit, oleje či obaly znečištěné nebezpečnými látkami.




„Tyto odpady byly zjištěny na ploše cca 30 tisíc metrů čtverečních, v různé mocnosti. Některé roztříděné v neoznačených železných nádobách, některé ležely volně na vodohospodářsky nezabezpečené ploše," uvedla vedoucí oddělení odpadového hospodářství ČIŽP Liberec Danuše Hráská. Podle ní se v areálu také dělala nepovolená demontáž technologických zařízení. „Otakar Kurucz, který měl tyto pozemky pronajaty, nepředložil inspektorům žádné doklady související s nakládáním s odpady a ani nevedl jejich průběžnou evidenci," dodala Hráská.

Podnikatel dostal za neoprávněné nakládání s odpady pokutu 250 000 korun, která už je pravomocná, neboť se odvolal až po stanovené lhůtě. „V průběhu šetření byla podnikateli uložena ještě pokuta 20 tisíc korun za neposkytnutí potřebné součinnosti při kontrole," uvedla Nastoupilová. Za neposkytnutí součinnosti uložila inspekce pokuty dalším dvěma subjektům. Vlastník pozemků, spolek Asociace autorizovaných dealerů BMW v ČR, byl potrestán 20 tisíc a podnájemce pozemků, společnost Demo Solution Group, dvěma sankcemi ve výši 50 a 120 tisíc korun.

Autoři | Foto ČIŽP

Štítky Čodpady, pokuta, ČIŽP, Český Dub, odpad, pozemek, Ještěd, Česká inspekce životního prostředí, Liberecký kraj, Radka Burketová, Starý Dub, BMW, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Bývalý statek za Ještědem se proměnil ve skládku. Inspekce dala podnikateli skoro půlmilionovou pokutu  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.