Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Liberecká knihovna má po opravě i tichou studijní zónu

Krajská vědecká knihovna v Liberci nově nabízí čtenářům tichou studijní zónu a kolektivní studovnu. Vznikly v rámci opravy, která největší knihovnu v kraji zcela uzavřela na tři měsíce. Po téměř 20 letech provozu už ale objekt obnovu podle vedení knihovny nutně potřeboval. Stavbaři vyměnili světlík, kterým zatékalo, a nový je i nábytek, koberce či toalety. Staré zářivky nahradilo moderní úsporné LED osvětlení, které reaguje na množství světla, které do budovy dopadá zvenčí.

Krajská vědecká knihovna v Liberci, známá jako Stavba smíření, slouží veřejnosti od listopadu 2000. Dvanáctipodlažní komplex ze skla a kovu stál včetně vybavení téměř 520 milionů korun. Z velké části ho zaplatil stát. V rámci programu přeshraniční spolupráce Phare na něj přispěly i Evropská unie, česko-německý Fond budoucnosti a německá a švýcarská vláda. Budova stojí na místě, kde bývala židovská synagoga, kterou vypálili nacisté. V roce 2001 získala moderní budova titul Stavba roku.

Oprava byla součástí projektu zaměřeného nejen na obnovu samostatné budovy. Cílem bylo i zlepšení péče o cenné tisky a zkvalitnění a zpřístupnění knihovního fondu a jeho zabezpečení a prezentace. Modernizace bude stát asi 37,4 milionu. Z toho kraj dá čtyři miliony a zbytek pokryjí dotace z evropských a státních fondů.




Samotné stavební úpravy stály přes 20 milionů. Knihovna ale dostala také nové LED informační tabule nebo boxy na vracení knih. Součástí úprav byla mimo jiné i modernizace trezoru pro vzácné tisky nebo restaurování vzácných knih a jejich digitalizace. „Na tom se ještě pracuje," řekla ředitelka knihovny Blanka Konvalinková.

Knihy ve volném výběru dostaly nově elektronické čipy. Fungovat ale začnou až po Novém roce, kdy knihovna dostane i nové bezpečnostní rámy. Technologie v budoucnu umožní samoobslužné půjčování knih a výrazně zrychlí odbavení. „Zatím to nemůžeme pustit, z 300 tisíc titulů, které jsou ve volném výběru, máme asi 85 tisíc rozpůjčováno. Vracejí se postupně, lhůtu na jejich vrácení mají čtenáři prodlouženou do 10. října. I tyto tituly musíme opatřit čipy," řekla Konvalinková. Celkově má knihovna ve svém fondu zhruba 1,5 milionu titulů. Ty, které jsou ve skladech, čipy nemají.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky literatura, knihovna, Liberecký kraj, čtenáři, Liberec, kniha, Evropská unie, Stavba roku, oprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecká knihovna má po opravě i tichou studijní zónu  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.