Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jak to bude s Túrowem? Plány na rozšíření dolu představí Poláci i u nás

Své plány na rozšíření hnědouhelného dolu Turów u česko-polské hranice představí zástupci polské energetické skupiny PGE i české veřejnosti. Záměr budou prezentovat v úterý 17. září od 15:00 v sokolovně v Chotyni. Dohodl se na tom hejtman Martin Půta se zástupci polské strany. Samotné veřejné projednávání vlivu na životní prostředí (EIA) se uskuteční o dva dny později 19. září od 10:00 v polské Bogatyni.

Polský důl Turów zásobuje uhlím hlavně sousední elektrárnu a skupina PGE, která důl i elektrárnu vlastní, tam chce těžit do roku 2044. Důl by se měl rozšířit na 30 kilometrů čtverečních a Poláci plánují těžit do hloubky 330 metrů pod úrovní okolního terénu. Důl se má rozšířit o 14,6 hektaru podél silnice z Žitavy do Bogatyně. V Česku jsou nejblíže obce Uhelná, Václavice, Oldřichov na Hranicích a Hrádek nad Nisou. Tamní obyvatelé se obávají ztráty vody, zvýšené prašnosti a hluku.

Potoky i studny vysychají

Už dnes potoky a studny v oblasti Frýdlantu, Hrádku a Chrastavy na Liberecku vysychají, s přiblížením těžebního prostoru k hranici se podle oponentů záměru pravděpodobně situace ještě zhorší.

„Ve všech okrajových částech, které nejsou zabezpečeny vodovodem, máme problémy s pitnou i užitkovou vodou, lidem vysychají studny, ale vysychají nám i povrchové toky. Oldřichovský potok vlastně neexistuje, je to jen suchý příkop," popsal situaci hrádecký místostarosta Pavel Farský (Hrádek potřebuje změny!). Pokud se potvrdí černé scénáře, bude do zajištění vody pro dotčené oblasti třeba investovat stamiliony korun.

Pět tisíc připomínek

Proti plánovanému rozšíření dolu podali lidé na české straně hranice zhruba 5000 připomínek. Liberecký kraj si najal společnost Frank Bold Advokáti, jejíž polská pobočka připomínkovala rozšíření těžby hnědého uhlí v Gubinu u hranic s Německem. Rozšíření se tam podařilo zabránit. Kraj mimo jiné požaduje zrušení nedávné změny územního plánu, kterým Bogatyně rozšíření dolu umožnila, aniž počkala ukončení mezinárodních konzultací a zohlednila připomínky české strany. Poláci to označili za nedorozumění. Česká strana ale postup považuje za nezákonný a v rozporu s mezinárodními smlouvami a zvažuje žalobu.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Polsko, ekologie, uhlí, Turów, Liberecký kraj, Martin Půta, Chotyně, Důl Turów, studna, potok, Česko, Německo, Žitava, Uhelná

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak to bude s Túrowem? Plány na rozšíření dolu představí Poláci i u nás  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.