Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zvýšení platů jen členům orchestru opery by bylo podle vedení divadla nefér

S vyhrocenou situací v libereckém divadle se chce vedení obrátit na ministra kultury. Zvýšit platy jen členům pro orchestr opery odmítá. Navíc chce, aby se do žádosti o urychlené řešení vícezdrojového financování divadel a orchestrů zapojila další divadla.

Zvýšení platů jen pro orchestr opery, který kvůli tomu vyhlásil od září stávkovou pohotovost, vedení libereckého divadla F. X. Šaldy odmítá. Podle ředitelky divadla Jarmily Levko by to bylo na úkor dalších zaměstnanců. Chce komplexní řešení a obrátí se kvůli tomu na ministra kultury. O podporu bude žádat i další divadla v zemi, řekla dnes novinářům.

Bez spoluúčasti státu a krajů není podle ředitelky možný rozvoj regionálních divadel, mezi něž patří i liberecké. „Pokud se nebude významně podílet na financování stát a kraj, například v poměru 60 procent město, 30 procent ministerstvo kultury a deset procent kraj, nikdy nevznikne možnost, aby zaměstnanci divadel a orchestru dosáhli alespoň takového ohodnocení jako kolegové ve školství,“ uvedla. Liberecké divadlo patří městu, které letos na něj vydá skoro 114 milionů korun. Příspěvek Libereckého kraje je asi 1,5 milionu a od ministerstva kultury zhruba 10,5 milionu. Levko se chce proto obrátit na ministra kultury Lubomíra Zaorálka se žádostí o urychlené řešení vícezdrojového financování divadel a orchestrů. Aby měla její žádost větší váhu, nechce ji podat jen za sebe. „Oslovím všechna divadla, naše zaměstnance a další pracovníky v kultuře, aby tuto iniciativu podpořili,“ uvedla.

Zároveň ale nesouhlasí s vyhlášením stávkové pohotovosti ze strany orchestru. Podle ní je postavena na polopravdách. „Zcela záměrně se zmiňují jen tarifní platy, avšak je potřeba se podívat na plat jako celek,“ řekla. Členové libereckého orchestru chtějí, aby jejich požadavky byly splněny do konce letošního roku. Levko uvedla, že s nimi bude jednat.

Skupina orchestrálních hráčů poukázala na to, že jejich platy jsou nejnižší v zemi a že neúspěšně jednají s ředitelkou minimálně tři roky. „Dostali jsme se tím do stavu, kdy mají především první hráči a koncertní mistři orchestru nejnižší tarifní platy z orchestrů v České republice, a to dokonce nižší než v podobně velkých krajských městech jako je Olomouc, České Budějovice nebo dokonce Opava,“ uvedl za odbory Aleš Hejcman.

Levko s tím nesouhlasí, podle ní jsou platy srovnatelné. „Například pohyblivá složka u koncertních mistrů a prvních hráčů orchestru činila ve druhém čtvrtletí průměrně 3907 korun hrubého měsíčně, čímž se vyrovnává rozdíl s jinými orchestry, které právě tento okruh hráčů zařazují do jiného tarifu,“ uvedla. Průměrný plat člena orchestru v Liberci je 29.432 Kč. Levko odmítá požadavek odborářů na zařazení do vyšších platových tříd, hlavně u prvních hráčů a koncertních mistrů. Někteří by se tak podle ní dostali do vyšší nebo stejné třídy jako má ředitel divadla nebo vedoucí souboru. Podle ní jsou za tím nejasnosti v katalogu prací, od něhož se odvíjí zařazení do platových tříd. „Katalog prací je špatně postavený, strukturovaný a nejasný a z toho pak plynou případná nedorozumění a požadavky,“ uvedla Levko. Chce proto do 15. října vytvořit návrh úprav katalogu prací a předložit k odborné diskusi.

Autoři | Foto DFXŠ

Štítky divadlo, stávka, opera, orchestr, Liberec, Jarmila Levko, Ministerstvo kultury České republiky, Lubomír Zaorálek, Česko

Zvýšení platů jen členům orchestru opery by bylo podle vedení divadla nefér  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.