Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Změna u zastupitelů neprošla, liberecký klub Azyl dál nemůže legálně pořádat kulturní akce

Desátým rokem čeká liberecký klub Azyl na odstranění chyby, která vznikla ve starém územním plánu. A čekat bude dál až do vydání nového územního plánu. Liberecké zastupitelstvo totiž změnu, která by zajistila legální fungování klubu, na svém čtvrtečním jednání neschválilo.

Kvůli Azylu nedávno vznikla petice, kterou podepsalo během čtrnácti dnů skoro devět set lidí. Předkladatelé petice tak chtěli dát najevo, že klub má městský či nadměstský význam a zastupitelé mají změnu schválit. „Zkuste vnímat, že pro určitou subkulturu je to důležité místo pro setkávání, kulturní život. V tuto chvíli nemohou fungovat, legálně pořádat koncerty, výstavy, benefice,“ oslovil kolegy zastupitele Jindřich Felcman.

Zatížení úředníci

Podle městských úředníků by ale podobné pořizování změn příliš zatížilo úřednický aparát radnice, podobných chyb je ve starém územním plánu několik set. „Kdybychom takto dělali jednotlivě, dojde k zahlcení úřadu. Měli bychom mít rovnocenný přístup. Kdo chce stavět rodinný dům cítí stejné právo jako provozovatelé Azylu,“ argumentuje vedoucí odboru územního plánování Petr Kolomazník.

„Případ Azylu přece není stejný, jako výstavba rodinného domu, to přece musíte vnímat. Jestli tohle necítíte jako územní plánovač, že jsou různé aktivity s různým významem pro město, pak nechápu, jak pracujete. Ale nechci to hrotit. Není to precedens, tu petici jsme dělali, abyste to také tak mohli cítit,“ zareagoval Felcman s tím, že jeden úředník by změnu dokázal provést za zhruba třicet hodin. „Sám se územním plánováním živím,“ dodal.


Stovky druhů piv, otevřeno každý den a nekonvenční atmoška. Takovej byl, je a bude Azyl

Kdo by neznal Azyl. Pivní bar, do kterého se zatoulal alespoň jednou snad každej Liberečák. Azyl je v Liberci pojem. Tak trochu jiná hospoda. Specifická je nejen nabídkou piv, ale celkově dost osobitým zázemím i pořádáním jedinečných akcí.

Primátor Jaroslav Zámečník Azylu sice vyjádřil podporu, změnu ale nepodpořil. „Byl jsem se tam podívat a líbilo se mi tam. Když vydrží do nového územního plánu, bude to v nejlepším pořádku,“ řekl.

Na to ale reagoval další opoziční zastupitel Josef Šedlbauer. „Deset let můžete říkat koze, že ji nakrmíte, ale ona vám zatím chcípne. Pokud tomu opravdu fandíte, tak podpořte tuhle změnu, která nevytváří žádný precedent a má velkou podporu lidí ať už z Liberce, ale i mimo Liberec a má městský a nadměstský význam,“ uvedl.

Změna ale nakonec neprošla, proti byla současná koalice. Azyl si tak bude muset zhruba další dva roky počkat.

Autoři | Foto Lubomír Krongaiger

Štítky Azyl, Liberec, územní plán, petice, Josef Šedlbauer

Změna u zastupitelů neprošla, liberecký klub Azyl dál nemůže legálně pořádat kulturní akce  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.