Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Střední škola ve Frýdlantu od příštího roku znovu získá statek

Střední škola ve Frýdlantu opět bude mít statek, kde budou studenti vykonávat odbornou praxi. V budoucnu by se celé prostředí mohlo proměnit v centrum odborného vzdělávání, kde by se mohlo dařit i agroturistice.

Školní statek zprivatizovaný v roce 2006 chce Liberecký kraj vrátit Střední škole hospodářské a lesnické Frýdlant. Společnost Krajský statek Liberec tak půjde od Nového roku formálně do likvidace, ve skutečnosti se však znovu stane součástí školy, jejíž studenti tu absolvují odbornou praxi. Kraj chce v budoucnu žádat na modernizaci statku evropské dotace a proměnit ho v centrum odborného vzdělávání zaměřené na zemědělství a agroturistiku, řekl hejtmanův náměstek Petr Tulpa.

Kraj se rozhodl školní statek přeměnit na společnost s ručením omezeným v roce 2006. Důvodem byla snaha snížit náklady, kraj v té době školní statek dotoval ročně dvěma miliony korun, protože příspěvková organizace neměla možnost čerpat státní ani evropské zemědělské dotace. „To už ale neplatí,“ poznamenal hejtman Martin Půta.

Statek dřív hospodařil na 450 hektarech pozemků, choval 150 krav, prasata, koně a další domácí zvířata a zaměstnával 21 lidí. „Část pozemků se tam za záhadných okolností v minulosti podařilo prodat,“ řekl Půta. Dnes statek hospodaří na 250 hektarech, má více než stovku skotu a zaměstnává jen tři lidi.

„Na faktickém fungování statku se nic nezmění, jen změní právní formu. Já to vidím jako zjednodušení struktury a krajský majetek také bude ve větším bezpečí,“ řekl hejtman.

Podnik podle něj v minulosti hospodařil se ztrátou, v posledních letech se s novým vedením hospodaření zlepšilo a loni skončila společnost podle informací z obchodního rejstříku s více než milionovým ziskem. „Pokud ale chceme do těch budov investovat, tak statek sám na to nevydělá,“ dodal Půta.

Kraj by chtěl na modernizaci statku získat peníze z evropských fondů a vybudovat tam centrum odborného vzdělávání. S podobnými projekty má dobré zkušenosti. V tomto programovacím období dostalo dotace osm takových center dohromady za 600 milionů korun. Většina z nich už je hotova, pracuje se jen na centru při Střední škole řemesel a služeb v Jablonci nad Nisou, které by mělo být hotové za rok. Všechna centra jsou zaměřena na podporu technického vzdělávání. Jedno vzniklo i ve Frýdlantu. Zdejší střední škola má díky tomu nové dílny pro výuku zemědělských a technických oborů a špičkovou zemědělskou a lesnickou techniku.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky statek, Frýdlant, Střední škola hospodářská a lesnická, střední škola, Martin Půta, Petr Tulpa, Liberec, Liberecký kraj, Střední škola řemesel a služeb

Střední škola ve Frýdlantu od příštího roku znovu získá statek  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.