Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Díla Olbrama Zoubka teď najdete nejen před radnicí ale i v galerii

V městské galerii nyní můžete vidět jedinečná díla sochaře Olbrama Zoubka. Jeho sochy můžete nyní spatřit také před libereckou radnicí.

V Liberci dočasně přibyla další díla sochaře Olbrama Zoubka. Sedm jeho komorních plastik a zhruba 40 reliéfů je na nové výstavě městské galerie, kde budou k vidění do 10. listopadu. Vystavená díla představují průřez Zoubkovy dvacetileté tvorby od 70. let minulého století, uvedla kurátorka Malé výstavní síně Jitka Mrázková. „Splácíme tím dluh autorovi, který neměl v Liberci výstavu 50 let,“ řekla Jitka Mrázková.

Před půlstoletím byl Zoubek jedním z 30 umělců, kteří se zapojili do libereckého projektu Socha a město 1969 a jejichž díla byla tehdy po celém městě. Zoubek měl na Šaldově náměstí soubor soch Chodci, kteří se zdraví. Za něj tehdy získal Cenu Matyáše Brauna.

Jako připomínka uvedeného projektu jsou nyní před libereckou radnicí Zoubkovy bronzové sochy nazvané Kúros, Klytaimnéstra, Jidáš, Ifigénie. Sochy v životní velikosti zůstanou před radnicí do léta příštího roku. Zoubkova díla nyní pomyslně obsadila i opačnou stranu náměstí, kde je městská galerie.

Zoubek patří k nejznámějším českým sochařům, zemřel před dvěma lety ve věku 91 let. Známý je veřejnosti především jako autor posmrtné masky Jana Palacha a Pomníku obětem komunismu na Petříně. Jeho díla do Liberce zapůjčil Nadační fond Kmentová Zoubek.

Autoři | Foto Galerie Klatovy

Štítky Olbram Zoubek, výstava, městská galerie, galerie, radnice, socha, Liberec, Matyáš Bernard Braun, Jan Palach, Klytaimnéstra

Díla Olbrama Zoubka teď najdete nejen před radnicí ale i v galerii  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.