Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Festival Nemlčíme bourá tabu a otvírá téma sexuálního násilí, navíc představí putovní výstavu

Projekt Nemlčíme už několik měsíců odkrývá téma sexuálního násilí formou autentických rozhovorů s obětmi i pachateli sexuálního násilí. A teď přichází autoři s originální putovní výstavou.

Festival Nemlčíme proběhne v sobotu 21. září v komunitní zahradě LIAS na konci Široké ulice. Poprvé zde budete moci spatřit výstavu Proč jsme mlčeli. „Ojedinělá výstava Proč jsme mlčeli odhaluje cyklus deseti příběhů sexuálního násilí v České republice​,“ uvedla Veronika Hlavatá, která spolu se svým manželem stojí za celým projektem.

Psali jsme: VIDEO: Karin zneužíval trenér, uvědomila si to až v dospělosti. Její příběh přináší projekt Nemlčíme

V rámci projektu Nemlčíme natáčí mladá dvojice rozhovory týkající se sexuálního násilí napříč celým Českem. Jednotlivé příběhy můžete zhlédnout na webu nemlcime.cz.

„Našim cílem je seznámit širokou veřejnost s různými podobami sexuálního násilí prostřednictvím autentických rozhovorů s oběťmi, pachateli i odborníky. Rozhovory, ve kterých je možné vidět tvář dotyčného, slyšet jeho hlas a vnímat jeho emoce, bereme jako nejčistší formu. Společně si dodáváme odvahu nemlčet a učíme se o sexuálním násilí mluvit,“ upřesnila Hlavatá.

Festival odstartuje v 15:30 a nabídne i pohled do zákulisí natáčení rozhovorů. „V rámci doprovodného programu se bude mluvit o tom, proč se většina obětí z video rozhovorů Nemlčíme bála promluvit dřív, s jakými nejčastějšími stereotypními dotazy se projekt setkává a jak společně můžeme podpořit ostatní k tomu, aby také promluvili o svém příběhu,“ komentovala autorka.

Psali jsme: Tisíce znásilněných žen a zneužitých mužů, přesto společnost před sexuálním násilím zavírá oči

Hosty festivalu budou například Kateřina Kiliánová, která připravila přednášku s diskuzí na téma Proč a jak se bavit (nejen) s dětmi o sexu, a také Annie Pity, skvělá hudebnice, která celou vernisáž zahájí. Její hudba je ovlivněná tvorbou zejména britských muzikantů.

„Od 18 hodin proběhne samotná diskuze s účastníky video rozhovorů projektu Nemlčíme. Jak bylo těžké začít mluvit o sexuálním násilí? Jak probíhali výslechy a soudní proces? Karolína, Sofie a Marie se svěří návštěvníkům akce se svými příběhy. Večer nebude chybět ani pestrý hudební program v podání místních kapel Loopstation, Lifelines a Dysfázie,“ dodala Hlavatá. Vstupné na festival je dobrovolné. Výtěžek z celého festivalu bude věnován na podporu projektu Nemlčíme a jeho výstavu.

Foto pixabay.com

Štítky Nemlčíme, festival, sexuální násilí, sexuální útok, rozhovor, projekt, putovní výstava, výstava, Česko

Festival Nemlčíme bourá tabu a otvírá téma sexuálního násilí, navíc představí putovní výstavu  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.