Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Zasaď strom na Ještědu. Do akce Den za obnovu lesa se zapojí i Samková nebo Čech

Jeden den, dvanáct míst, stovky a stovky stromů. Právě o tom bude Den za obnovu lesa, který se koná 19. října. V tento den můžete i vy vyrazit zasadit strom a připojit se tak ke kampani Sázíme lesy nové generace.

Klimatické změny, sucho, kůrovec. To vše se podepisuje na našich lesích, které v současné době čelí jedné z největších kalamit v dějinách lesnictví. Každá sazenička se počítá. „I zasazením jediné sazeničky vjádříte svou podporu a zájem o obnovu lesů v České republice,“ říká Josef Vojáček, generální ředitel Lesů České republiky.

Akce Dne za obnovu lesa proběhne 19. října od 10 do 16 hodin za každého počasí. Shromaždiště je na lesní cestě Maloještědská (GPS: 50.7462981N, 14.9673483E). Další informace najdete na stránkách www.sazimelesynovegenerace.cz nebo na facebookové události.

Lesy ČR se proto pouští do boje za obnovu lesů. „Na všech místech představí státní podnik les, který vysazuje na místo uhynulých porostů,“ informovala mluvčí Eva Jouklová. Nově vysazované lesy jsou tvořené smíšenými druhy českých dřevin. Ty se dokáží dle odborníků přizpůsobit klimatu a zadržovat vodu. Navíc by takový les měl být odolný proti škůdcům.

„Je přece důležitý, aby tady lesy s náma byly, protože se mění klima a musíme jim nějak pomoci, aby přežily,“ říká olympijská vítězka Eva Samková. Vedle ní se do akce zapojí i známý český fotbalový brankář Petr Čech. Do akce se mohou zapojit celé rodiny, turisté, senioři... No prostě kdokoliv.

V Libereckém kraji se můžete do akce zapojit na Ještědském hřebeni. „Přijďte nás i se svými blízkými podpořit v Den za obnovu lesa. Kromě výsadby sazenic si můžete vyzkoušet i lesnické dovednosti, prověřit si své znalosti a v příjemném prostředí se také určitě dobře pobavíte. Rádi bychom upozornili, že osoby mladší 15 let mohou sázení a další práce v lese provádět jen se souhlasem zákonného zástupce,“ uvádí Jouklová.

Kromě samotného sázení stromků je připraven bohatý program jako měření kmenů a měření volně stojících stromů, lesnické plánování, setkání se známými osobnostmi, ukázka lesní techniky a práce v lese a dozvíte se zde mnoho informací o zalesňování a lesní pedagogice pro nejmenší. „Spolu s našimi lesníky i známými osobnostmi z vašeho regionu přidáte svůj první stromek ke společnému úsilí nazvanému Sázíme lesy nové generace. Svoji účast pro Liberecký kraj potvrdil i Jiří Malec (skoky na lyžích, olympijský medailista), Pavel Ploc (skoky na lyžích), Václav Korunka (běh na lyžích, olympijský medailista),“ uvádí organizátoři.

Foto pixabay.com

Štítky Den za obnovu lesa, lesy, strom, Ještěd, les, Petr Čech, Eva Adamczyková, Lesy České republiky, olympijské hry, Česko, Liberecký kraj, Josef Vojáček

Zasaď strom na Ještědu. Do akce Den za obnovu lesa se zapojí i Samková nebo Čech  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.