Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Zaparkovaná auta komplikují hasičům zásahy, nejčastěji jde o situace na sídlištích

Když jde o život, je důležitá každá vteřina. Velkým problémem ale mohou v takovou chvíli pro zasahující jednotky být nevhodně zaparkovaná auta. Nejčastěji musí hasiči takovým komplikacím čelit v úzkých ulicích a na sídlištích.

Úzké silnice se zaparkovanými auty komplikují hasičům v Libereckém kraji zásahy zejména na sídlištích. Problematická místa jsou podle nich hlavně v Liberci, ale také v České Lípě či Tanvaldu. Hasiči na to upozorňují v rámci kampaně "3 metry k životu". V tiskové zprávě o tom dnes informovala mluvčí hasičů Lucie Hložková.

Nejhůře průjezdné jsou komunikace na sídlištích podle hasičů večer a v noci. „Bohužel v této době podle statistik vzniká nejvíce požárů v domácnostech. Můžeme zmínit například nedávný výbuch plynu s následným požárem v brzkých ranních hodinách v bytě v sedmém patře panelového domu na Králově Háji v Liberci, kde záchrana osob z vyšších pater probíhala pomocí automobilového žebříku,“ uvedl krajský ředitel hasičů Luděk Prudil.

Hasiči v případě neprůjezdnosti komunikace k hořícímu domu či záchraně života musí hledat náhradní řešení, které zásah prodlužuje. „Pokud na místo zásahu neprojede například automobilový žebřík nebo ho není možné bezpečně ustavit, musí záchrana osob probíhat buď po schodišti budovy nebo přímo po plášti budovy za pomoci nastavovacích žebříků či lezeckých skupin. V obou případech dochází k výraznému prodloužení času záchrany nebo i k úplnému znemožnění záchrany osob před následky ohně, popřípadě před toxickým kouřem,“ dodal Prudil.

Hasiči musí často při cestě k zásahu používat nestandardní způsoby. „Jezdí v protisměru, po chodnících, po trávě. Každý takový manévr s těžkou hasičskou technikou je pro řidiče velmi náročný. Někdy musí hasiči i překážející osobní automobil ručně posunout,“ uvedla hasičská koordinátorka preventivně výchovné činnosti Iva Michalíčková.

Hasiči odkazují na silniční zákon, v němž je uvedeno, že při stání musí zůstat volný alespoň jeden jízdní pruh široký nejméně tři metry pro každý směr jízdy. V pátek 13. září budou proto projíždět hasičskou technikou ve vybraných lokalitách kraje a upozorňovat špatně parkující řidiče na to, že svým chováním mohou zásah jednotek požární ochrany velmi ztížit. „Nejedná se však o jednorázovou akci. Problematická místa budou hasiči příležitostně sledovat i v dalších měsících, například při kondičních jízdách,“ dodala Michalíčková. Za problematické hasiči v Liberci označují ulice Kaplického, Fričova, Holubova, Kašparova, Jeřmanická, Gagarinova, Pazderkova, Halasova, Burianova, Vlnařská a Soukenická. V České Lípě ulice Hradecká a Na Výsluní a v Tanvaldu celé sídliště.

Autoři | Foto HZS LK

Štítky hasiči, parkování, Liberec, sídliště, žebřík, Česká Lípa, Tanvald, Liberecký kraj

Zaparkovaná auta komplikují hasičům zásahy, nejčastěji jde o situace na sídlištích  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.