Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Soutěž Technowizz má nalákat na technické obory. Studenti budou řešit problémy z praxe

Zvýšit zájem mladých lidí o technické obory, to je cílem soutěže Technowizz, kterou už počtvrté vyhlásil pro studenty středních a vyšších odborných škol největší evropský výrobce automobilových skel AGC Automotive Czech. Soutěž je určena pro studenty technických škol z Libereckého, Ústeckého a Karlovarského kraje a vybraných okresů středních Čech. Poprvé nad soutěží převzali záštitu děkani Fakulty strojní Technické univerzity v Liberci a Fakulty strojního inženýrství Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem.

„Potřebujeme trochu zpropagovat technické školství mezi mladou generací. Dnešní mladá generace o techniku moc zájem nemá a je stále těžší a těžší přesvědčovat studenty středních škol, aby šli studovat strojní fakulty. Strašák matematika je tak velký, že strojařina není právě vyhledávaným oborem. Soutěž tak vidím jako jednu z možností, jak oslovit mladou generaci," řekl děkan liberecké strojní fakulty Petr Lenfeld. Liberecká univerzita ale podle něj s AGC dlouhodobě spolupracuje. Je jedinou univerzitou v zemi, kde je obor zaměřený na sklo a sklářské stroje, které jsou pro Liberecký kraj taky typické.

AGC vyhlašuje soutěž už počtvrté, mezi studenty a školy rozdělí 325 tisíc korun. Připraveno je pět témat, která vycházejí z praktických potřeb společnosti. Studenti tak nebudou pracovat na teoretických úkolech, ale budou řešit problémy z praxe, které se nakonec dočkají i realizace. „Soutěž Technowizz je jednou z aktivit, kterými chceme zatraktivnit technické vzdělávání v České republice," řekl personální ředitel AGC Tomáš Brokeš. Technicky vzdělaných odborníků je podle něj na trhu práce kritický nedostatek a se zvyšujícím se podílem robotizace ve výrobě nároky rostou.

Studenti nebo týmy se mohou přihlásit do 15. října, do konce ledna příštího roku mají čas na zpracování technického řešení vybraného úkolu. Letos budou řešit mimo jiné třeba měření odporu vyhřívacího rastru na čelním skle nebo návrh řešení automatizovaného přenosu signálu při označení vady na skle. „Mně se na tom líbí, že ty kluky motivuju. Mohou si téma vzít i jako maturitní práci a obhajoba před zaměstnanci AGC je pak na úrovni maturitní zkoušky," řekl Tomáš Vacek, učitel odborného výcviku na Střední průmyslové školy technické v Jablonci.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky školy, průmysl, Liberecký kraj, Automotive, soutěž, sklo, Technická univerzita v Liberci, AGC Automotive Czech, Ústí nad Labem, Středočeský kraj, Karlovarský kraj, Ústecký kraj, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soutěž Technowizz má nalákat na technické obory. Studenti budou řešit problémy z praxe  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.