Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Požár spalovny dal hasičům pořádně zabrat. Bojovali s ním asi deset hodin

S dnešním požárem v liberecké spalovně bojovali hasiči dlouhých deset hodin. Plameny zasáhly přes dvě stovky tun odpadu.

Zhruba deset hodin likvidovali dnes hasiči v Liberci požár odpadu ve spalovně Termizo, která kvůli tomu nebyla přes den v provozu. Požár vznikl v uzavřeném místě, kam se dlouhodobě odkládá odpad ke spalování. Oheň zasáhl asi 220 tun odpadu. Podle předsedy představenstva Termiza Pavla Bernáta zřejmě požár způsobil horký popel, který se dostal do spalovny s dalším navezeným odpadem. Škodliviny se do okolí nedostaly. Unikající kouř nebyl toxický, řekla krajská mluvčí hasičů Lucie Hložková.

„V dopoledních a odpoledních hodinách provedla chemická laboratoř z Kamenice dvě kontrolní měření na toxické látky, obě proběhla s negativním výsledkem. Prováděla se měření vzduchu v okolí, uvnitř objektu a odběry vody,“ uvedla mluvčí. Dopoledne byla zprovozněná i speciální infolinka poskytující informace o závažných mimořádných událostech. Podle Hložkové její provoz ukončili ke 13:00.

Požár byl nahlášen před 4:00. Na místě bylo 11 jednotek hasičů. „Hasiči nejdříve nasadili dva vodní proudy a ochlazovali vrata bunkru, která kvůli přeplněnosti nešla otevřít,“ uvedla Hložková. V době zásahu bylo v bunkru kolem 1500 tun odpadu ke spalování. Požár zasáhl asi 220 tun. Když se vrata otevřela, mohli hasiči dál s ohněm bojovat. Výrazně jim v tom podle Hložkové pomohl příjezd speciální těžké techniky Záchranného útvaru Hlučín.

Podle Bernáta se musel doutnající odpad vyvézt ven a prolít na dvoře. „Škody jsou prakticky zanedbatelné. Veškerá technologie byla uchráněná,“ řekl odpoledne. Kvůli zásahu hasičů byla spalovna odstavena, kotel ke spalování byl v takzvané teplé záloze. Provoz podle Bernáta začali obnovovat po 16:00.

Liberecká spalovna byla postavena v polovině 90. let. Od roku 1999 dodává teplo a teplou vodu prostřednictvím Teplárny Liberec domácnostem a firmám ve městě. V účetním roce od října 2017 do září 2018 podle výroční zprávy spálila skoro 86.000 tun odpadu a vyrobila 1,017 milionu gigajoulů tepla a 24.815 megawatthodin elektřiny. Termizo je od roku 2011 součástí skupiny MVV Energie CZ. Hospodaření spalovny se 42 pracovníky skončilo v účetním roce 2016/2017 v zisku 39,1 milionu při obratu přes 267 milionů korun. Loni v polovině září ve spalovně vybuchl kotel. Při havárii a úniku páry utrpěl těžké zranění sedmačtyřicetiletý zaměstnanec spalovny. Výbuch nastal, když se utrhl 1,7 metru dlouhý kus trubky.

Autoři | Foto HZS LK

Štítky požár, hasiči, Liberec, spalovna, odpad, MVV Energie CZ a.s.

Požár spalovny dal hasičům pořádně zabrat. Bojovali s ním asi deset hodin  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.