Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Liberec dá až milion na strategii kultury, i když se podle finančního výboru nevyplatí

Liberec si nechá zpracovat strategii kultury, zaplatí za ni až milion korun. Náměstek primátora Ivan Langr novinářům řekl, že bude podkladem pro rozhodování, zda má Liberec kandidovat na Evropské hlavní město kultury pro rok 2028.

„Připravujeme nyní zadávací řízení, abychom mohli do konce roku vyhlásit veřejnou soutěž na zpracovatele,“ řekl náměstek Ivan Langr. Zpracování strategie podle něj potrvá až rok a předpokládá, že bude stát maximálně milion korun.

Uvolnění peněz na zpracování strategie schválilo liberecké zastupitelstvo i přes odpor finančního výboru. „Když bych měl shrnout diskusi (na finančním výboru), takto vydané peníze se městu nijak nevrátí,“ řekl předseda finančního výboru a opoziční zastupitel Jan Korytář (Změna pro Liberec). Připomněl, že město v minulosti získalo titul Evropské město sportu. „A jediné, co jsme z toho v zásadě měli, tak je diplom, který dostalo tehdejší vedení (města) v Bruselu,“ dodal Korytář.

Vypracování strategie kultury má podporu celé koalice, podle radního Petra Židka má smyl, i když se Liberec nestane evropským městem kultury. „Předpokládám, že strategie sama o sobě přinejmenším přinese nějaké podněty i v případě, že bychom nekandidovali, takže budeme moci tyto závěry využít,“ řekl Židek novinářům. I podle tvrzení náměstka by nemělo jít o nějaký materiál, který po vypracování založí někam do desek. „Má ambici formovat, tvarovat kulturu ve městě zespoda,“ uvedl Langr.

Titul Evropské hlavní město kultury (EHMK) každoročně získávají dvě města z různých států, posledním v ČR byla Plzeň v roce 2015. Podle údajů organizátorů navštívilo tehdy 636 akcí zařazených do projektu 1,38 milionu lidí. Pořadatelé si chválili velký nárůst počtu turistů, Plzeň v roce 2015 zaznamenala meziroční nárůst o 16 procent. Rozpočty EHMK se pohybují od pěti milionů do 120 milionů eur, náklady v Plzni činily 378 milionů korun, tedy kolem 14,6 milionu eur.

„Projekt musí být ekonomicky udržitelný, Plzeň na rok 2015 stavěla nové divadlo, to si nedovedu v našich podmínkách úplně představit. Naopak by to měl být velmi skromný, ale o to lepší projekt, typově olympiády v Norsku,“ řekl Langr.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky kultura, strategie, radnice, Liberec, Ivan Langr, Plzeň, Jan Korytář, projekt, olympijské hry, Evropské hlavní město kultury, Norsko

Liberec dá až milion na strategii kultury, i když se podle finančního výboru nevyplatí  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.