Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Bývalý jablonecký primátor Kroupa se dočká peněz za kamerový systém

Zastupitelé v Jablonci rozhodli, že firma GREPA Networks, která patří právě Milanu Kroupovi, dostane peníze za provozování kamerového systému. Firma dostane dva miliony, i když na to nemá s městem žádnou smlouvu.

Jablonec nad Nisou zaplatí za provoz městského kamerového systému firmě GREPA Networks, kterou vlastní odvolaný primátor Milan Kroupa, dva miliony korun. Navzdory námitkám opozice, která navrhovala, aby město nechalo rozhodnout soud, to včera těsnou většinou hlasů schválilo jablonecké zastupitelstvo. Radnice si nechává zpracovat audit systému a v prosinci by mělo zastupitelstvo rozhodnout o zadání zakázky na další čtyři roky.

Jablonec za provoz systému zaplatí, přestože nemá s firmou Grepa žádnou smlouvu. Provoz a servis sítě by měla zajišťovat společnost TELMO, která ji od roku 2009 za přispění dotací budovala. Podle Kroupy dokládají smluvní vztah města s jeho firmou Grepa dvě objednávky. Firma městský kamerový systém zcela ovládá, což odvolaný primátor v srpnu dokázal tím, že dočasně celý systém vypnul. Finančním vyrovnáním si podle primátora Jiřího Čeřovskéhoměsto zajistilo provoz systému do konce roku.

Kroupa se v pozici jednatele společnosti Grepa původně domáhal zaplacení šesti milionů korun, později slevil na dva miliony za provoz městského kamerového systému v letech 2016 až 2018. Navíc žádal odpuštění věcných břemen pro kabely položené v městských pozemcích v souvislosti s budováním metropolitní sítě. Jako primátor se tím dostal do střetu zájmů. To byla i jedna z příčin rozpadu kolice ANO s Piráty, hnutím Společně pro Jablonec a jedním zastupitelem z Nové Budoucnosti, která město vedla od loňských voleb.

ANO se před měsícem dohodlo na spolupráci s ODS a Starosty pro Liberecký kraj. V čele města Kroupu vystřídal Čeřovský. „Já jsem na radnici přišel, abych problémy řešil a ne, abych o nich diskutoval další tři roky,“ řekl primátor. Na základě konzultací s právníky a odborníky nabídl Kroupovi vyrovnání a ten přijal. V návrhu usnesení původně bylo zadání zakázky na provoz kamerového systému bez soutěže firmě Grepa na další čtyři roky opět za dva miliony. Nakonec si ale radnice podle Čeřovského nejprve nechá zpracovat audit systému.

Autoři | Foto Město Jablonec

Štítky Milan Kroupa, ANO, Jablonec, primátor, kamery, kamerový systém, Jablonec nad Nisou, ANO 2011, TELMO a.s., ODS, Česká pirátská strana, peníze

Bývalý jablonecký primátor Kroupa se dočká peněz za kamerový systém  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.