Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V kraji chybí více než stovka policistů. Policie se zaměřuje na studenty

Policii v Libereckém kraji se poslední dva roky stále nedaří doplnit početní stav. Má asi o desetinu méně policistů, než by podle tabulek mohla mít. Tabulkově by v kraji mohlo být až 1394 policistů, chybí jich 134. Policie se proto při náboru zaměřila více na studenty středních škol.

Bližší spolupráci navázali policisté se třemi odbornými školami v Liberci, České Lípě a Šluknově, kde mají obory zaměřené na bezpečnostní složky. „Velice se nám to osvědčilo," uvedl liberecký náborář policie Pavel Šlapák. Loni se podle něj do pilotního programu zapojilo 81 studentů. Letos po skončení studia pak 21 z nich projevilo zájem pracovat u policie a deset k policii nastoupilo. Letos policie v kraji přijala zatím 38 lidí, o sedm více než loni do konce září.

Týden pro studenty s praktickými ukázkami

Policisté pro studenty škol pořádají například týden praktické výuky s ukázkami práce všech složek policie. „Říkali nám, jak co funguje, uváděli reálné příklady z praxe. Není to jen o pozitivech, mluvili k nám otevřeně, čehož si cením," řekl student Střední lesnické školy ve Šluknově Michal Návesník, který chce po skončení studia nastoupit k policii.

Praktické ukázky pro studenty ocenila i ředitelka českolipské Euroškoly Petra Kašparová. „Pro studenty to je lepší, než když o tom jen slyší. Autenticita reálného prostředí je o něčem jiném," uvedla.



Policisté studenty berou na praktické ukázky do svého výcvikového polygonu a seznamují je s prací dopravní, kriminální či cizinecké policie. Studenti si také mohou vyzkoušet, co obsahují psychotesty. Právě jejich nezvládnutí je hlavní příčinou, proč zájemci o práci u policie neuspějí při přijímacím řízení. „Je tam padesátiprocentní neúspěšnost," řekl Šlapák.

Opakovat psychotesty, které zaberou zhruba osm hodin času, může uchazeč u státní policie nejdříve za dva roky. Podle Šlapáka proto neúspěšným adeptům doporučují, aby zkusili uspět u městské policie. „Tam jsou psychotesty jednodušší, trvají asi jen tři hodiny," dodal.

Chtělo by to více peněz

Většímu zájmu o práci u policie by podle něj prospělo lepší finanční ohodnocení. Nástupní plat je podle něj 24 200 korun hrubého a po absolvování ročního studia dostává policista kolem 30 tisíc korun. Policie se snaží adepty zlákat na náborový příspěvek, který v Libereckém kraji letos od července stoupl ze 70 tisíc na 110 tisíc korun.

Nejvíce nedostatkem policistů v kraji trpí Českolipsko a Jablonecko. „Podstav tam je 19 procent," uvedl náměstek krajského policejního ředitele Pavel Bartoš. Za pomoci předčasů podle něj ale situaci zvládají. Zatím tak nemusí omezovat výkon služby.

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky policie, školy, personální, Liberecký kraj, studium, Šluknov, Liberec, Česká Lípa, Pavel Bartoš, Cizinecká policie, Střední lesnická škola

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V kraji chybí více než stovka policistů. Policie se zaměřuje na studenty  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.