Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Údajné zloděje svázali do kozelce, odvezli za město a polili benzínem. Souzeným hrozí dvacet let za pokus o vraždu

Dlouhých pět let se vleče případ čtyř mužů z Jablonecka v souvislosti s násilným držením dvou domnělých zlodějů a obviněním z pokusu o vraždu. Podle spisu obžalovaní před pěti lety ve Smržovce spoutali dva mladíky, bili a nakonec odvezli o 75 kilometrů dále k České Lípě, kde je polili benzinem. Dnes měli vypovídat poslední tři svědci, dva ale nepřišli. Jeden je celostátně hledaný a znalec se omluvil kvůli vážnému zranění kolene. Soud odročil jednání na únor příštího roku, kdy by měl zaznít rozsudek.

Obžaloba se opírá o nepřímé důkazy, totožnost pachatelů nebyli schopni potvrdit ani násilím držení bratři Eliášové. Soud se případem zabýá už podruhé, před dvěma lety tři ze čtyř obžalovaných osvobodil. Podle původního rozsudku nelze dokázat, že skutek spáchali obžalovaní. Podle soudce Pavla Pachnera sice existuje silné důvodné podezření, že se na tom podíleli, to ale nestačí. „Nelze dospět k nepochybnému závěru, kdo a jak se podílel na každém konkrétním skutku," řekl při zdůvodňování rozsudku v dubnu roku 2017. Podle soudce se podařilo prokázat jen to, že dodávku k převezení spoutaných bratrů poskytl Kolman jako jednatel firmy. „Otázkou stále je, kdo auto řídil a kdo v něm jel," dodal Pachner.

Vrchní soud ale tento verdikt zrušil, vytkl hodnocení důkazů a doporučil doplnit dokazování. Liberecký soud musí znovu provést všechny důkazy, protože obžalovaní trvali na projednání případu v celém rozsahu. Třem z nich hrozí za pokus vraždy až 20 let vězení, čtvrtému za omezování osobní svobody osm let. V pátek před soudem vypovídala žena, která pracovala v areálu, kde měli být drženi domnělí zloději. Ničeho si ale nevšimla.

Případ násilí na údajných zlodějích

Skutek se stal v noci na 25. května 2014 ve Smržovce. Tomáš Kolman čelí podezření, že tehdy s brokovnicí v ruce zadržel dva bratry ve věku 16 a 21 let. Podle spisu je výstřelem donutil lehnout na zem, za pomoci Jana Waňka je spoutal a ještě s pomocí Radomíra Šefra je odvezl do areálu své firmy. Později se k nim přidal Jan Michálek. Bratři byli podle obžaloby v areálu firmy asi dvě hodiny svázaní do kozelce v plechovém kontejneru. S roubíkem v ústech a lepicí páskou kolem hlavy je poté pachatelé odvezli do lesa u Veselí nedaleko České Lípy, kde je polili benzinem a vyhrožovali, že je zabijí a zakopou. Mladší z bratrů se dokázal po jejich odchodu vyprostit z pout. Kdyby to neudělal, podle znalce hrozilo, že zemřou.

Autoři

Štítky soud, vražda, Liberec, Smržovka, benzín, pokus o vraždu, Česká Lípa, okres Jablonec nad Nisou, Jan Michálek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Údajné zloděje svázali do kozelce, odvezli za město a polili benzínem. Souzeným hrozí dvacet let za pokus o vraždu  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.