Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Ulice Na Rybníčku a Matoušova se dřív jak na konci listopadu neotevřou

Řidiči se do ulic Na rybníčku a Matoušova zřejmě do konce listopadu nevrátí. Sice výměna horkovodu už skončila, nové povrchy a některé přípojky ještě hotové nejsou.

V Liberci skončila výměna horkovodu za ztrátový parovod na páteřní trase jedné ze tří větví teplárenské sítě. Práce tím ale nekončí, dokončit se musí ještě některé přípojky a obnovit povrchy vozovek. Dokončení závisí na klimatických podmínkách, většina prací by ale měla skončit ještě letos, řekl dnes předseda představenstva teplárny Martin Pěnčík. Pro motoristy budou zřejmě až do konce listopadu uzavřené ulice Na rybníčku a Matoušova v dolním centru krajského města.

Teplárna Liberec patří od roku 2007 do skupiny MVV Energie CZ. Zásobuje zhruba 14.000 libereckých domácností, desítku průmyslových areálů a 130 odběratelů z terciární sféry. V rámci projektu GreenNet za 300 milionů korun vyměnili dělníci devět kilometrů ztrátových parovodů za úspornější horkovodní potrubí. Práce začaly loni v Pavlovicích a postupovaly k teplárně. Kvůli zpoždění prací o několik týdnů ale museli být odběratelé na této trase letos na začátku topné sezony zásobováni ze záložní kotelny Milko. Podle Pěnčíka je už ale mohli přepojit na nově vybudovanou centrální výměníkovou stanici v teplárně. „Až na drobné výjimky zásobuje zákazníky na této trase z nového zdroje,“ dodal předseda představenstva.

Nyní se podle něj pracuje ještě na přípojkách u Domu kultury nebo v Matoušově ulici u sídla České inspekce životního prostředí. Dokončují se také obnovy povrchů. „Záleží na klimatických podmínkách, jakým způsobem se je našemu generálnímu dodavateli podaří obnovit ještě před začátkem zimní sezony, případně počátkem jara,“ uvedl Pěnčík. Postupně se podle něj také odřezává nefunkční a nevzhledný parovod z koryta Nisy, zůstává v úseku od Rybníčku směrem k teplárně.

Práce na projektu GreenNet nabraly zpoždění kvůli změnám v projektu a získání potřebných povolení. Například horkovody v úseku od Košické ulice k teplárně se ukládaly kvůli plánované cyklostezce do země, s čímž se původně nepočítalo. Na komplikace podle Pěnčíka naráželi i při výkopových pracích, třeba v Jungmannově ulici při budování přípojky pro střední školu v Truhlářské ulici. „Původně jsme potrubí měli táhnout v chráničkách, bohužel jedna už byla ve stavu korodujícím a druhá se zapříčila, takže nám nezbylo nic jiného než udělat překop,“ dodal Pěnčík. Problémy byly třeba i v Metelkově ulici. V plánu bylo potrubí uložit 1,5 metru pod zem, nakonec se kvůli jiným sítím muselo dát ještě o dva metry níže.

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky horkovod, parovod, Liberec, projekt, MVV Energie CZ a.s., Česká inspekce životního prostředí, Pavlovice

Ulice Na Rybníčku a Matoušova se dřív jak na konci listopadu neotevřou  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.