Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Tatobity získaly Zlatou stuhu a jsou krajskou Vesnicí roku

V každoroční soutěži hodnotící obce po celé České republice zvítězily v Libereckém kraji Tatobity z celkového počtu 14 účastníků. Za prvenství si odnesly Zlatou stuhu a postup do celonárodního kola.

Obec nacházející se na Semilsku se do celostátní soutěže zapojuje pravidelně a i v předchozích ročnících slavila dílčí úspěchy. V loňském roce tak získala například Modrou stuhu za společenský život a předloni stuhu Zelenou za péči o zeleň.

Soutěž má jasně daná pravidla a o vítězích rozhoduje vždy odborná komise. „Každá vesnice, která se chce zapojit, musí podat přihlášku na základě podmínek soutěže. Všechny zapojené obce jsou navštíveny krajskou hodnotitelskou komisí,“ sdělila tajemnice soutěže Miroslava Tichá. „Devítičlenná komise letos hodnotila pět obcí z Liberecka, tři ze Semilska, dvě z Jablonecka a čtyři z Českolipska,“ komentoval radní Libereckého kraje Jiří Löffelmann.

Z vítězství kápne milion do rozpočtu obce

Každá obec je hodnocena přibližně v deseti kategoriích od koncepčních dokumentů, přes aktivity občanů až po podnikání, inženýrské sítě a péči o krajinu. Vítěz krajského kola získává nejen titul zlaté stuhy ale i finanční příspěvek. „Každá krajská Vesnice roku obdrží finanční odměnu z Ministerstva pro místní rozvoj a to ve výši až jeden milion korun,“ dodala tajemnice.

Starostka Tatobit Lenka Malá má již s příspěvkem své plány. „Peníze bychom rádi využili na opravu komunikací v obci. Dále chceme zafinancovat například cyklostezku do Žlábku,“ uvedla starostka. „Myslím, že naše obec si toto ocenění zasloužila, starostka se snaží a žije se tu hezky,“ řekla místní obyvatelka Monika.

Celkově se do soutěže letos zapojilo 228 obcí. O Vesnici roku České republiky se rozhodne v polovině září na Jarmarku venkova v Luhačovicích. Ta získá další dotaci ve stejné výši jako v krajském kole.

Soutěž Vesnice roku se poprvé konala v roce 1995. Každá obec může získat jedno ze sedmi ocenění. Jedná se kromě výše zmíněných o Bílou stuhu za činnost a mládeže, Oranžovou stuhu za spolupráci obce a zemědělského subjektu, Cenu naděje pro živý venkov za místní spolkový život a občanskou společnost v obcích nebo Zlatou cihlu v Programu obnovy venkova za realizaci příkladných staveb.

Foto Lubomír Krongaiger

Štítky Tatobity, obec, Vesnice roku, soutěž, Liberecký kraj, Zlatá stuha, stuha, Česko, okres Semily, venkov, Jiří Löffelmann

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tatobity získaly Zlatou stuhu a jsou krajskou Vesnicí roku  |  Semilsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.