Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Stacionáře pro jedince s postiženým se dočkají rozšíření

V Turnově by již příští rok mělo dojít k rozšíření hned dvou stacionářů. Zcela nové zázemí pro děti bude vybudované u Mateřské a základní školy speciální Sluníčko. Pomoci se dočká i stacionář pro dospělé, kde se projekt zaměří na rozvoj odlehčovací služby.

Denní stacionář pro dospělé jedince s těžkým mentálním postižením, autismem a poruchami chování získal na svou modernizaci evropskou dotaci v hodnotě 6,5 milionu korun. Finanční příspěvek využije stacionář provozovaný spolkem Slunce všem na rozšíření odlehčovací služby. 

„Odlehčovací služby jsou pomocnou rukou pro rodiny, které se dlouhodobě starají o jedince se závažným postižením. Díky této sociální službě mohou osobu u nás na den nebo víkend umístit,“ uvedla předsedkyně spolku Marcela Kurfirstová. V loňském roce poskytoval spolek odlehčovací službu celkem během 11 víkendů.

Díky dotaci by mělo přibýt šest pokojů, vždy s jedním lůžkem, a odlehčovací služba by tak mohla být prodloužena i na týden. Odlehčovací služba je krátkodobou pomocí pro blízké osoby a rodiny, které potřebují dočasně s péčí o osobu se speciálními potřebami pomoci.

Nástavby se dočká i denní stacionář pro děti při ZŠ a MŠ Sluníčko. Projekt ve výši 14 milionů korun bude hradit město, které požádalo o dotaci, která by uhradila velkou část nákládů. „I když detoci nezískáme, jsme rozhodnuti projekt uskutečnit,“ uvedla místostarostka města Turnov Petra Houšková

Škola se potýká s dlouhodobými problémy v oblasti stacionáře. „Aktuálně můžeme stacionář provozovat pouze po ukončení školní docházky, jelikož současné prostory jsou opravdu stísněné,“ sdělila ředitelka školy Dagmar Rakoušová. Stacionář je určen osobám od 2 do 26 let. Nová budova by měla dle projektu obsahovat jednu velkou třídu, společenskou místnost, jídelnu s kuchyňkou, sociální zázemí, dvě individuální místnosti a speciální místnost snoezelen. Nástavba bude určena pro přibližně deset klientů. Místo by se zároveň mělo stát zázemím pro všechny sociální pracovníky a osobní asistenty.

Foto Spolek Slunce všem

Štítky stacionář, Turnov, dotace, rozšíření, postižení, projekt, Slunce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stacionáře pro jedince s postiženým se dočkají rozšíření  |  Semilsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.