Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Všichni jsou u vody. Jen na koupaliště v Turnově přišlo v červenci 32 tisíc lidí

Nejlepší červenec má za sebou nejmodernější venkovní koupaliště v Libereckém kraji, které v Maškově zahradě v Turnově funguje třetím rokem. Přišlo přes 32 tisíc lidí, to je dvakrát více než v předchozích dvou letech.

Zvýšená návštěvnost se projevuje i v zájmu o občerstvení, u mnohého dodávky postačí na jediný den. „V úterý nám přijelo auto plné piva a dnes jsme objednávali další," řekl vedoucí městského areálu Tomáš Špinka.

Jedna dodávka podle něj představuje 30 až 40 třicetilitrových sudů. Obdobně jim vystačí i další druhy pití nebo potravin. „Děláme denní závozy, teď už to neplánujeme ani na dva či tři dny," řekl. Problémy by způsobila i jediná nedodaná objednávka. „Když vypadne nějaká dodávka, musíme nasednout do auta a přivézt, aby to návštěvníci nepoznali. Někdy jsme skončili s tím, že jsme měli na konci dne poslední dva pytle hranolek," dodal Špinka.

Venkovní bazén s atrakcemi otevřeli v patnáctitisícovém Turnově v červnu 2016. Koupaliště se skluzavkami, tobogánem a drahami pro plavce může Turnovu závidět i krajské město, kterému podobný areál chybí. Nejvíce lidí zatím přišlo v první sezoně, zhruba 56 tisíc. Letos by jich mohlo být ještě více. „Zatím takový setrvalý stav krásného počasí nepamatujeme," uvedl Špinka.

Pokud se bude sezona ještě aspoň deset dnů takto vyvíjet, zcela jistě podle něj skončí v plusu. Denně nejčastěji chodí kolem 2000 lidí, na vstupném tak areál za den vybere asi 150 tisíc korun. „Ještě větší příjmy generuje občerstvení," řekl vedoucí areálu.

Podle něj se také dobře chytla jedna z novinek, což jsou šlapací motokáry. K dispozici jich mají návštěvníci 12. „Půjčují se 240 až 250krát za den. To znamená, že každá jezdí v kuse denně šest hodin," řekl provozovatel.

Podle něj zvýšený zájem lidí o koupání ale klade větší nároky na udržení čisté vody. „Během noci musíme pětinu vody v bazénu obměnit, za každého návštěvníka musíme vyměnit 60 litrů vody," uvedl Špinka. Koupaliště je napájené z vrtu, voda se používá i k zalévání trávníků kolem bazénu. „Máme asi jediný zelený trávník v Turnově," řekl.

O provoz se stará asi 100 stálých pracovníků a brigádníků, denně jich je v areálu kolem 50. Moc úrazů podle Špinky zatím letos neřešili, částečně si za ně mohou lidi sami. Například na modré skluzavce se nesmí sedět, což ne všichni dodržují. „Dole je přetížení tak velké, že se při sedu mohou bouchnout do hlavy. Dva jsme tahali z vody v bezvědomí," dodal Špinka.

Autoři | Foto Maškovka Turnov

Štítky Turnov, Maškovka, koupaliště, vedra, teplo, počasí, Liberecký kraj, bazén

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Všichni jsou u vody. Jen na koupaliště v Turnově přišlo v červenci 32 tisíc lidí  |  Semilsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.