Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Bude v kraji pátý okres? V Turnově podepisují petici proti připojení k Liberci

V Turnově se v následujících dnech nebudou řešit jen volby, ale také petice, kterou ve stejný den mohou občané podepsat. Petici podporuje i starosta Tomáš Hocke. Ten se brání připojení Turnovska k Liberci nebo rozdělení této oblasti. Dle něj je jediným řešením nový okres.

V Turnově a okolních obcích budou moci lidé u komunálních voleb podepsat petici za vznik samostatného turnovského okresu. Cílem je získat 10.000 podpisů. Archy budou umístěné ve vestibulech budov, kde budou volební místnosti. Novinářům to řekl starosta Turnova a zástupce petičního výboru Tomáš Hocke.

„Přímo ve volebních místnostech nebudou. Volební zákon sice neříká, že bychom tam něco takového nemohli mít, ale nechceme, aby nám někdo napadal volby kvůli tomu, že vnímá, že do toho vstupuje někdo s něčím jiným,“ uvedl Hocke.

Turnov je od roku 2003 obcí s rozšířenou působností (ORP), pod který spadá dalších 36 obcí. Jsou ale ze tří okresů - Liberec, Jablonec a Semily, což je v Česku anomálie. V připravovaném zákoně o územně správním členění státu se počítá s tím, že celé území ORP musí patřit pod jeden okres.

Pro ORP Turnov by to znamenalo jeho rozdělení a zmenšení o 16 obcí nebo přičlenění celého ORP s 33.000 obyvateli k okresu Liberec. „Obě dvě řešení navrhované ministerstvem vnitra jsou pro občany celého Turnovska nepřijatelná. Jako jediné možné řešení vedoucí k zachování stávající zcela funkční správy navrhujeme zřízení nového okresu Turnov,“ píše se v návrhu petice.

Podle starosty jim jde hlavně o zachování současného stavu. Změna by zhoršila dostupnost služeb pro lidi ze vzdálenějších obcí. Turnov v jejich snažení svým usnesením podpořilo 36 z 37 zastupitelstev měst a obcí v ORP Turnov. „Je tady správní celek, který funguje, a stát se snaží do toho vstoupit,“ uvedl Hocke.

Proti přičlenění ORP Turnov pod Liberec je i Liberecký kraj, který ale nepodporuje ani vznik samostatného okresu. Za řešení považuje dokončení reformy veřejné správy a zrušení okresů. Rada Libereckého kraje přijala usnesení, ve kterém ministerstvu vnitra a vládě navrhuje, aby reformu dokončila v tom smyslu, aby územní členění České republiky bylo postaveno na samosprávných krajích a území obcí s rozšířenou působností.

Podle starosty Turnova bude sběr podpisů pro petici pokračovat zřejmě i po skončení voleb. „Jsou nutné, aby se touto peticí mohl zabývat petiční výbor poslanecké sněmovny,“ dodal Hocke. Turnov je se 14.500 obyvateli čtvrtým největším městem v Libereckém kraji. Samostatným okresem byl do roku 1960, od té doby spadá pod okres Semily.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky Turnov, volby, petice, okres, Liberec, Tomáš Hocke, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, Liberecký kraj, Ministerstvo vnitra České republiky, Česko, Semily

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bude v kraji pátý okres? V Turnově podepisují petici proti připojení k Liberci  |  Semilsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.