Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Rekonstrukce silnice z Turnova na hranici se Středočeským krajem by měla být hotova do dvou let

Přípravy na tuto rozsáhlou rekonstrukci silnice vedoucí z Liberce až na samotnou hranici kraje trvaly několik let. Dnes se sešli starostové několika obcí a společně s Libereckým krajem a zhotoviteli stavby podepsali smlouvu.

Všichni starostové, kteří prezentovali obce, jichž se rekonstrukce týká, se shodli na nutnosti této rozsáhlé a velmi nákladné opravy. Celková cena totiž přesahuje hranici 205 milionů korun. Některé obce přitom na rekonstrukci věnovaly většinu svého ročního rozpočtu.

„Za naši obec jsme do projektu vložili přes dvanáct milionů korun, náš roční rozpočet je přitom něco přes třináct milionů,“ komentoval František Novák, starosta Ohrazenic. Vedle Ohrazenic a kraje se na rekonstrukci finančně podílí další tři obce a město. Část nákladů pokryje i evropská dotace.

„Dalšími zadavateli jsou obce Přepeře, Svijany, Příšovice a město Turnov. Z jejich peněz budou hrazeny například úprava chodníků, vybudování autobusových zastávek a nástupišť nebo parkovacích zálivů,“ komentoval náměstek hejtmana Marek Pieter. Oprav v rámci této rekonstrukce se tak dočká silnice druhé třídy číslo 610 od hranice kraje až ke křižovatce s ulicí Nádražní v Turnově. Právě toto místo pravděpodobně bude jedním z nejkomplikovanějších. „Zde dlouhodobě řešíme nutnost prohloubení silnice vedoucí pod viaduktem, což umožní průjezd i vozidlům s návěsovou soupravu,“ uvedl starosta Turnova Tomáš Hocke.

Vedle tohoto hlavního úseku se rekonstrukce týká i navazující silnice vedoucí z Turnova do Ohrazenic k Pyránu. Ve Svijanech pak vznikne zcela nová okružní křižovatka v blízkosti místního hřbitova. Nově by navíc Příšovice a Přepeře měla spojit nová cyklostezka, která zvýší bezpečnost cyklistů i chodců. Vybudování cyklostezky sice není přímou součástí rekonstrukce silnice 610, ale s projektem v mnoha technických směrech souvisí.

Práce by měly na jaře 2019, konkrétně 1. dubna. Rozsáhlá rekonstrukce si samozřejmě vyžádá plno dopravních omezení a uzavírek. „Plánujeme jednotlivé uzavírky po etapách, pravděpodobně se bude vždy jednat o úplnou uzavírku konkrétního úseku,“ sdělil Miroslav Slatinka, ředitel firmy Eurovia, která je společně se společností Strabag zhotovitele této stavby.

 

Foto Google Maps

Štítky silnice, rekonstrukce, Semilsko, Turnov, Středočeský kraj, Liberec, Liberecký kraj, Ohrazenice, František Novák, Přepeře, Svijany

Rekonstrukce silnice z Turnova na hranici se Středočeským krajem by měla být hotova do dvou let  |  Semilsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.