Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Skály u Dolánek jsou nestabilní, Turnov doufá v evropskou dotaci

Skály nacházející se nad jezem v Dolánkách u Turnova jsou již delší dobu nestabilní a mohly by ohrozit osoby v blízkosti. Město Turnov je chce zabezpečit, doufá v získání dotace.

Turnov připravuje zabezpečení nestabilních skal v Dolánkách v Českém ráji. Podle starosty města Tomáše Hockeho jde o havarijní stav, loni se vyvalil kámen objemu tří metrů krychlových. Na projekt za 6,5 milionu korun žádá radnice o evropskou dotaci. Pokud uspěje, získá zhruba tři miliony korun, zbytek uhradí ze svého.

Skály chce město začít zabezpečovat na sklonku podzimu příštího roku. „Jsou to skalní stěny, co jsou nad jezem a táhnou se nad cestou, která vede k Zrcadlové koze,“ uvedl starosta Tomáš Hocke. Skály je potřeba zajistit nad turistickou lesní stezkou v úseku asi 350 metrů.

Realizace projektu je plánovaná zhruba na rok. Musí se pokácet stromy na celém svahu, očistit volné skalní kameny a svah zasíťovat a zajistit. „Bude to poměrně náročná operace,“ dodal Hocke. Dolánky nejsou jediným místem v Českém ráji, kde jsou problémy s nestabilními skalami. Dlouhodobě je Turnov řeší v okolí hradu Valdštejn, jejich sanaci plánuje na příští roky. V blízkosti Valdštejna poslední větší sesuv zaznamenali v listopadu 2011. Obslužnou cestu k hradu tehdy zavalily tuny zeminy a kamení, zřítila se na ni část pískovcové skály. Nikomu se tehdy nic nestalo.

Autoři | Foto Jiří Částka

Štítky skály, nebezpečí, Dolánky, Turnov, Dolánky u Turnova, Tomáš Hocke, skála, Český ráj, Hrad Valdštejn

Skály u Dolánek jsou nestabilní, Turnov doufá v evropskou dotaci  |  Semilsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.