Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Město Harrachov bude muset zaplatit jedenáct milionů korun, prohrálo u soudu

Spor kvůli pohledávce mezi městem Harrachov a firmou Auditas trvá již několik let. Za tu dobu se částka kvůli úrokům navýšila na 11 milionů. O jejich zaplacení rozhodl Vrchní soud v Praze.

Harrachov v Krkonoších bude muset na základě rozhodnutí Vrchního soudu v Praze z tohoto týdne zaplatit přes 11 milionů korun firmě Auditas. Pohledávku jí už před lety postoupil bývalý právník města. Pro Harrachov bude rozhodnutí soudu zřejmě znamenat razantní škrty v investicích v příštím roce, řekla starostka Harrachova Eva Zbrojová.

„Je to čerstvé. Moje prvotní představa je taková, že jsme připraveni maximálně seškrtat rozpočet tak, abychom byli schopni uložit peníze do úschovy. Protože se bráníme tím, že pohledávka byla postoupena společnosti v Lucembursku, ovšem žalobu podala společnost v Belize, z daňových rájů,“ uvedla starostka. Do úschovy chce město peníze dát, protože zvažuje podání k Nejvyššímu soudu.

Společnosti Auditas postoupil pohledávku advokát Tomáš Vašíček, který město v minulosti zastupoval ve sporu o stomilionový dluh z dob privatizace tamní sklárny. Vašíček uzavřel v roce 2010 s městem smlouvu za deset milionů korun. Protože to ale bylo bez výběrového řízení, město za to antimonopolní úřad potrestal pokutou 40.000 korun. Předchozí vedení města smlouvu bez soutěže obhajovalo časovou tísní.

Zbrojové se nelíbila ani vyplacená částka. Starostka už dříve uvedla, že obvyklé náklady za takové služby jsou kolem milionu. Radnice zaplatila v minulosti právníkovi přes tři miliony a o zbývající peníze se soudila firma, které právník svoji pohledávku postoupil. Ze sedmi na více než 11 milionů částka stoupla kvůli úrokům. „Předpokládám, že rozsudek přijde někdy v lednu, a budeme to muset nějakým způsobem hned řešit,“ uvedla starostka. Jako rezervu má město s příjmy kolem 40 milionů za rok k dispozici asi pět milionů korun.

Zbylých šest milionů si radnice u banky půjčovat nechce, protože si letos vzalo 17milionový úvěr na přestavbu bývalého učiliště na dům s pečovatelskou službou. Úvěr bude splácet deset let. Podle Zbrojové tak budou muset přistoupit ke škrtům v rozpočtu. „Nechali bychom obec běžet tak, aby fungovala, ale investice by do obce nešly,“ dodala. V návrhu rozpočtu na příští rok je například dokončení rekonstrukce kina za 1,5 milionu korun, opravy silnic a chodníků za 1,4 milionu či příprava a zahájení rekonstrukce toalet na autobusovém nádraží za více než 400.000 Kč.

Autoři | Foto harrachov-info.cz

Štítky Harrachov, spor, soud, pohledávka, Vrchní soud v Praze, peníze, Eva Zbrojová, rozpočet, Lucembursko, Krkonoše, Belize, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže

Město Harrachov bude muset zaplatit jedenáct milionů korun, prohrálo u soudu  |  Semilsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.