Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

FOTO, VIDEO: Semilská ferrata by se mohla rozrůst o další cestu, novinkou bude i patnáctimetrová lávka

Od zpřístupnění via ferrata Vodní brána u Semil uběhlo pět let. Nyní by zde mohla vyrůst nová cesta. Třešničkou na lezeckém dortu by navíc byla patnáctimetorvá Barmská lávka.

Skálu, která se tyčí nad divokou Jizerou, křižují v současnosti dvě ferratové cesty, červená a modrá. Od roku 2013 ji každoročně navštíví tisíce horolezců, a to jak začátečníků, tak i zkušených mazáků. Vodní brána totiž nabízí neskutečné výhledy, které si ale musí člověk zasloužit výstupem.

Nyní by se nad řekou mohla klenout další cesta, která sice byla v plánech už nazačtku, ale na její realizaci nedošlo. Málokdo ví, že za celým vybudováním první větší ferraty v Česku stojí pouze dva lidé, Martin Marek zvaný Čokař a Jan Šípal. „Vodní brána se nachází na nádherném místě a byla by škoda ferratu nezvětšit. Nejprve jsme ale chtěli vytvořit jeden okruh a zjistit, zda bude o lezení vůbec zájem,“ říká autor projektu Martin Marek.

Via Ferrata Vodní brána
se nachází na okraji města Semily naproti dřevěné lávce Riegorvy stezky. Veřejnosti se otevřela na začátku roku 2013.

Jelikož žádná podobná ferratová cesta v okolí nebyla, s jejím zpřístupněním se otevíralo i mnoho obav. Nebude mít zvýšená koncentrace vliv na zdejší přírodu? Nebudou lezci na místě zanechávat odpadky? Jak se ukázalo, během pěti let si lidé Vodní bránu zamilovali a zároveň se v její blízkosti chovají obezřetně. „Po pěti letech mohu konstatovat, že se zde lidé chovají slušně, proto si jistě zaslouží další cestu. Město Semily se dokonce postaralo o to, že okraj města zvelebilo a cesta k ferratě vypadá mnohem lépe,“ pochvaluje si Marek. 

Papíry a zase papíry

Aktuální cesty tvoří promyšlený okruh o délce 200 metrů. Lidé tak skončí na místě, kde lézt začali, navíc si mohou kromě výstupu vyzkoušet i sestup. Nové ocelové lano by se mělo táhnout opět přímo nad řekou s výhledem na protilehlé kopce i Riegrovu a Kamenického stezku. Tato trasa by měla být ovšem delší než obě stávající cesty dohromady. „Pokud se nám zadaří projekt uskutečnit, bude mít cesta délku okolo dvě stě dvaceti metrů,“ vysvětluje autor. Celkově by tak Vodní brána nabízela téměř půl kilometru cest po ocelovém laně. 

Jen celý poslední rok strávili autoři nutnou administrativou. Nutné bylo provést botanický posudek, zohlednit bezpečí horolezců, návaznost na dosavadní cesty, a mimo jiné i dopad na okolí, jelikož se Vodní brána nachází na území přírodní rezervace Údolí Jizery

Zpřístupnění o prázdninách

Nyní je celý projekt na vytvoření nové cesty schválen. Zbývá sehnat peníze. Náklady odhadli autoři na 348 000 korun. Pokud se peníze podaří vybrat, mohli by první lidé novou cestu vyzkoušet již o letních prázdninách.

Finance se nyní autoři snaží získat skrze Startovač. „Budeme rádi za jakoukoli podporu. Připravili jsme pro lidi nálepky, karabinu s emblémem naši ferraty, kalendář i hrnek,“ dodává Marek. K dnešnímu dni se podařilo vybrat 92 000 korun. 

Foto vodni-brana.cz

Štítky Vodní brána, ferrata, via, horolezectví, Semily, Startovač, lávka, Martin Marek, projekt, Česko, Jizera

FOTO, VIDEO: Semilská ferrata by se mohla rozrůst o další cestu, novinkou bude i patnáctimetrová lávka  |  Semilsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.