Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Lomnice nad Popelkou si své památky hýčká, díky tomu je historickým městem roku

Titul historického města Libereckého kraje si za uplynulý rok odnáší Lomnice nad Popelkou. Vítězství si město zasloužilo mimo jiné za obnovu památkové zóny.

Šestitisícovému městu se podařilo v posledních letech výrazně zlepšit vzhled městské památkové zóny. V tiskové zprávě o tom dnes informoval ředitel Národního památkového ústavu v Liberci Miloš Krčmář. „Zmínit zaslouží mimo jiné rozsáhlá oprava muzea, hlavního městského hřbitova a navrácení dvou nových zvonů do dřevěné zvonice a oprava stávajícího třetího zvonu,“ uvedl Miloš Krčmář.

Ocenění si město podle něj zaslouží i za rozsáhlou obnovu Karlovského náměstí, které je považováno za vrchol podkrkonošského dřevěného barokního urbanismu. Jde o jednu z nejcennějších lokalit města, které se nachází na pomezí Českého ráje a Podkrkonoší. Lomnice vyhrála krajské kolo této soutěže i v roce 2015.

Loni se krajským vítězem stal Nový Bor, který tentokrát skončil druhý. Lomnice postoupila do celostátního finále a získala prémii 100.000 korun. Podle Krčmáře je potěšitelné, že města v Libereckém kraji přistupují svědomitě k péči o kulturní dědictví. „Každoročně Národní památkový ústav společně s dalšími partnery musí konstatovat, že péče o městské památkové zóny je na vysoké úrovni a dále se rozvíjí, a to nejen v samotné obnově historických objektů, ale i v jejich prezentaci,“ uvedl Krčmář.

Autoři | Foto lomnicenadpopelkou.cz

Štítky Lomnice nad Popelkou, město roku, Miloš Krčmář, Liberecký kraj, Národní památkový ústav, Liberec, Karlovské náměstí, městská památková zóna, památková zóna, Český ráj, Podkrkonoší

Lomnice nad Popelkou si své památky hýčká, díky tomu je historickým městem roku  |  Semilsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.