Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Turnov v lokalitě Benátky nejspíš stavět nebude. Bylo by to moc drahé

Turnov nejspíš nebude připravovat pozemky pro výstavbu rodinných domů v lokalitě Benátky. Důvodem je podle starosty Tomáše Hockeho (Nezávislý blok) nepříznivá hydrologická studie.

„Bytových zón máme málo, každá je pro nás důležitá, každý pozemek hledáme, takže to nechceme nějak rychle uzavřít. Zatím ale vše směřujeme k tomu, že se tam stavět nebude," řekl starosta.

Zájem o výstavbu rodinných domů ve čtrnáctitisícovém Turnově, který je na poloviční cestě mezi Libercem a Mladou Boleslaví, je velký. V aukcích pořádaných radnicí ceny za městské pozemky dosahují až dvojnásobek vyvolávací ceny a za metr čtvrteční se platí v některých případech téměř 2500 korun.

Nutné terénní zářezy

Ve svahu v lokalitě Benátky za nemocnicí je zhruba 20 stavebních pozemků, městu patří asi polovina. Podle hydrogeologické studie by ale bylo nutné ve svahu udělat terénní zářezy a navíc odvádět dešťovou vodu do potoka Stebenka. „Je to strašně daleko a ještě přes cizí pozemky," uvedl Hocke. Pokud by se ale dešťová voda v případě realizace projektu neodváděla, hrozily by sesuvy svahu.

Nutná opatření ale projekt neúměrně prodražují. Příprava této bytové zóny by si podle odhadu vyžádala přes 31 milionů korun, z toho náklady na dešťovou kanalizaci by byly skoro deset milionů korun. Většinu z toho by město muselo zaplatit ze svého. Pokud by radnice použila stejný model spolufinancování od soukromých vlastníků jako v jiných bytových zónách po městě, získala by od nich asi jen 1,5 milionu korun.

Výstavba v jiných lokalitách

Turnov bude letos pokračovat v zasíťování pozemků obytné zóny v lokalitě Hruštice. „Mělo by to stát 13 milionů korun a měli bychom na to získat od vlastníků soukromých pozemků zhruba čtyři miliony korun," uvedl starosta. Půjde o zasíťování více než 20 pozemků, z toho městu patří tři.

Turnov nabízí k prodeji také 4500 metrů čtverečních vhodných pro výstavbu jednoho či dvou bytových domů u sídliště Výšinka. Součástí nabídky od developerů musí být i architektonická studie. Zájemci na její předložení mají čas do konce ledna. Turnov předpokládá, že prodejem pozemků na Výšince získá přes 5,6 milionu korun.

Autoři | Foto Jan Homolka

Štítky byty, výstavba, Turnov, pozemek, Benátky, stavba, Tomáš Hocke, svah, Liberec, Mladá Boleslav, Stebenka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turnov v lokalitě Benátky nejspíš stavět nebude. Bylo by to moc drahé  |  Semilsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.