Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Do nemocnic v Jilemnici a Semilech mohou návštěvy, v Liberci zákaz trvá

Od dnešního dne byl zrušen zákaz návštěv v jilemnické a semilské nemocnici. V Krajské nemocnici v Liberci a některých dalších zařízeních ale zákaz stále platí.

Nemocnice v Jilemnici a Semilech zrušily od středy zákaz návštěv, který v nich kvůli chřipkovým a respiračním onemocněním platil od 4. února, informoval Jiří Kalenský, předseda představenstva společnosti MMN, pod kterou obě zdravotnická zařízení spadají. Nemocnost v Libereckém kraji klesá, zákazy návštěv tak už v minulém týdnu odvolali v nemocnicích v Jablonci nad Nisou a České Lípě.

Nemocnost v Libereckém kraji klesla v minulém týdnu o 4,3 procenta na 1768 případů na 100.000 obyvatel. Hygienici přesto stále nabádají k opatrnosti. „Vzhledem k tomu, že chřipkové viry stále cirkulují v populaci, doporučujeme obezřetnost ve vztahu k návštěvám ve zdravotnických zařízeních a zařízeních sociálních služeb,“ řekla mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzana Balašová.

I proto jsou například v největší Krajské nemocnici Liberec a také v nemocnici v nedalekém Turnově zatím stále návštěvy zakázány a podle mluvčího Václava Řičáře to tak zřejmě zůstane až do konce týdne. Návštěvy také nesmí do některých domovů pro seniory.

„Zákaz návštěv je nepopulární opatření, které negativně ovlivňuje pohodu našich obyvatel. Přistupujeme k němu neradi a jen v nezbytných případech,“ sdělil ředitel Domova důchodců Český Dub Radim Pochop. Snahou je podle něj ochránit zdraví klientů. "Starší lidé jsou na podobná onemocnění citlivější a jejich organismus se s nemocí mnohem hůře vypořádává. Není přehnané konstatování, že může jít i o ohrožení života," dodal.

V Libereckém kraji bylo od začátku chřipkové sezony laboratorně potvrzeno 198 případů chřipky typu A. Převažuje vir H1N1. „U devíti osob s laboratorně potvrzenou chřipkou došlo k těžkému průběhu, který si vyžádal hospitalizaci v režimu intenzivní péče,“ dodala Balašová.

Autoři | Foto nemsem.cz

Štítky nemocnice, zákaz, návštěvy, chřipka, epidemie, návštěva, Masarykova městská nemocnice v Jilemnici, Liberec, Semily, Krajská nemocnice Liberec, nemoc, Liberecký kraj, Nemocnice Jablonec nad Nisou, Krajská hygienická stanice

Do nemocnic v Jilemnici a Semilech mohou návštěvy, v Liberci zákaz trvá  |  Semilsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.