Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Semilské krematorium je nově kulturní památkou

Semilské krematorium pochází z roku 1937 a může se pochlubit prvenstvím v podobě prvního českého krematoria, které bylo zařízené na spalování elektřinou. Nyní navíc bylo prohlášeno za kulturní památku.

Navíc podle města Semily se může zdejší krematorium pochlubit jednou z nejhodnotněji vyzdobenou obřadní síní v celé zemi. Autorem výzdoby je Alois Doležal, žák Maxe Švabinského.

Nyní se dočkala tato budova postavena ve funkcionalistickém stylu náležitého uznání. Památkář Městského úřadu Semily Roman Hedvičák poukazuje na jedinečnost tohoto architektonického díla. „Krematorium je výjimečné jak svou technickou konstrukcí, tak i způsobem zpopelnění,“ uvedl Hedvičák.

Nemovitou kulturní památkou se stalo semilské krematorium na konci letošního března. Do budoucna by se mu tak mělo dostat potřebná péče i pozornost. Toto místo určitě stojí za návštěvu. To potvrzuje například i portál Kudy z nudy, který zahrnul toto místo mezi tipy na výlety.

Foto kudyznudy.cz

Štítky Semily, krematorium, kultura, památka, kulturní památka, Max Švabinský

Semilské krematorium je nově kulturní památkou  |  Semilsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.