Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Silnice z Podbozkova na Cimbál se opravy dočká. Začít by se mohlo ještě letos

Díky tomu, že Státní fond dopravní infrastruktury podpořil projekt na opravu silnice druhé třídy spojující Semily s obcemi Bozkov a Jesenný, se může nákladná rekonstrukce začít připravovat.

Přestože jde o opravu pouhých dvou kilometrů, silnice je zde v tristním stavu a zaslouží si celkovou a pořádnou rekonstrukci. Předpokládané náklady se vyšplhaly na více než 167 milionů korun. „Státní fond by měl rekonstrukci podpořit částkou zhruba 117 milionů korun,“ informoval mluvčí kraje Filip Trdla.

Z krajského rozpočtu by tak mělo jít přibližně 58 milionů korun. „Výši nákladů ovlivňuje mimo jiné obtížný terén, jelikož silnice vede strmým svahem. Bez peněz ze Státního fondu by nebylo možné tuto komunikaci opravit,“ informoval náměstek hejtmana Jan Sviták.

Psali jsme: Silnice z Podbozkova na Cimbál by se mohla za rok začít opravovat

Pro tuto plánovanou rekonstrukci má navíc kraj v plánu využít historicky poprvé výběrové řízení podle takzvané Žluté knihy FIDIC. „Jedná se o způsob soutěže Vyprojektuj a postav. Běžně se používá zejména u technicky složitých rekonstrukcí,“ sdělil hejtman Martin Půta. Kraj si zároveň od tohoto typu slibuje snížení konečných nákladů na opravu silnice.

A jak se cesta z Podbozkova na Cimbál změní? Kromě nového povrchu by se měla vozovka rozšířit, dojde na kácení a vybudována bude i odvodní komunikace. Začít by se prý mohlo ještě letos, nejdříve však na podzim.

Foto pixabay.com

Štítky Cimbál, Podbozkov, silnice, rekonstrukce, oprava, Státní fond dopravní infrastruktury, Semily, Jesenný, Bozkov, Jan Sviták, Martin Půta

Silnice z Podbozkova na Cimbál se opravy dočká. Začít by se mohlo ještě letos  |  Semilsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.