Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Obce možná budou dále spadat pod Turnov, rozhodnutí je nyní na Poslanecké sněmovně

Poslanecká sněmovna rozhodne o tom, zda budou pod Turnov i nadále spadat obce ze tří okresů. Kromě Frýdštejna to chtějí všechny dotčené obce.

Šance, že pod Turnov v Libereckém kraji budou nadále patřit obce ze tří různých okresů, stoupla. Sněmovní výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj dnes schválil pozměňovací návrh k projednávanému zákonu o územně správním členění státu, který by to umožnil. V tiskové zprávě o tom dnes informovali Piráti. Rozhodnutí bude na Poslanecké sněmovně.

Turnov je v územním členění republiky anomálií, jako obec s rozšířenou rozšířenou působností (ORP) zasahuje do tří okresů. Ministerstvo vnitra původně chtělo tuto odchylku novelou zákona odstranit a 16 ze 37 obcí ORP Turnov přičlenit do jiného okresu. Místní starostové ale uspěli s argumentací, že by se tím pro obyvatele výrazně zhoršila dostupnost úřadů. Ministerstvo po jednání s nimi změnilo názor a výjimku pro ORP Turnov chce zachovat.

Pozměňovací návrh, který by to umožnil, předložila skupina poslanců Libereckého kraje. Následně si ho osvojil sněmovní podvýbor pro veřejnou správu a dnes ho schválil výbor. „Lidé v dotčených obcích tak budou moci i nadále vyřizovat většinu svých záležitostí ve městě, do kterého mají nejblíže,“ uvedl poslanec Tomáš Martínek.

Jedinou z obcí, která pod Turnovem nechce zůstat, je Frýdštejn. Usiluje o připojení ke správnímu obvodu Jablonec, v jehož okrese se nachází. Do Jablonce obyvatelé Frýdštejna už dnes dojíždějí za vyřízením řady záležitostí. Podporu má Frýdštejn i ze strany Jablonce.

Autoři | Foto Město Turnov

Štítky Turnov, Semilsko, obce, okres, Poslanecká sněmovna ČR, Frýdštejn, Liberecký kraj, Česká pirátská strana, Jablonec, Tomáš Martínek

Obce možná budou dále spadat pod Turnov, rozhodnutí je nyní na Poslanecké sněmovně  |  Semilsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.