Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nechte si označit kolo nebo koloběžku unikátním kódem, lákají turnovští strážníci

Zítra Městská policie v Turnově se pustila do preventivní akce, v rámci které značí jízdní kola moderní metodou. V případě odcizení tak máte s takovým označení daleko větší šanci, že své kolo ještě někdy uvidíte.

Značení probíhá tak, že vám strážníci na kolo umístí nenápadný kód v mikrotečkách. „Kód je aplikován pomocí rychle tvrdnoucího roztoku na bázi průhledného silikonu s UV faktorem,“ uvedl Vladimir Hladík za městskou policii. To znamená, že celý kód je viditelný pouze pod UV světlem a nijak si jeho aplikací kolo nepoškodíte.

Navíc se nemusíte bát, že po první projetím louže o značení přijdete. „Roztok je odolný vůči běžným teplotám, a to jak letním, tak zimním, odolává i vodě, roztokům soli, kyselin i mechanickému odstranění,“ komentoval Hladík a upozornil, že zároveň tato látka nijak neškodí přírodě ani zdraví.

Označit si navíc nemusíte jen kolo. Strážníci vám rádi nanesou kód i na elektrokola, kolobrndy nebo kompenzační pomůcky. Následně bude kód zaveden do registru Cerek/Refiz. Pokud si chcete kolo nechat označit, máte příležitost zítra na cyklostezce v Dolánkách, kde se můžete se strážníky potkat.

„Kolo nebo jiný prostředek si může nechat označit majitel předmětu, který je zároveň starší 18 let s trvalým pobytem v Turnově. Případně může prostředek nechat označit zákonný zástupce majitele předmětu,“ sdělila mluvčí města Klára Preislerová. Důležité je doložit vlastnictví předmětu dokladem o vlastnictví nebo čestným prohlášením sepsaným na místě.

Foto pixabay.com

Štítky kolo, označení, Turnov, Dolánky

Nechte si označit kolo nebo koloběžku unikátním kódem, lákají turnovští strážníci  |  Semilsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.