Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Turnov chce postavit pomník Masaryka k výročí jeho návštěvy ve městě

Turnov chce postavit pomník prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Jeho odhalení plánuje na rok 2022, kdy uplyne 100 let od Masarykovy návštěvy Turnova a 750 let od první zmínky o městě.

„Domníváme se, že myšlenky tohoto muže, politika, prvního československého prezidenta jsou pořád závažné a je dobré si je připomínat," řekl starosta Tomáš Hocke (Nezávislý blok).

Masaryk pomník v Turnově zatím nemá. Projekt je na začátku, náklady na výstavbu pomníku radnice odhaduje na jeden až 1,5 milionu korun. Teprve se ale hledá místo, kde by mohl být umístěn. V úvahu přichází ulice Na Sboře nebo sídliště u vlakového nádraží. Podoba pomníku by měla vzejít ze soutěže. „Chtěli bychom pomník, který bude soudobý, který bude moderní, který bude stavěn především pro současné a budoucí generace. Nebráníme se ani neotřelým návrhům," uvedl starosta.

Masaryk navštívil Turnov 17. září 1922 a jeho tehdejší program byl podle dobového tisku více než nabitý. Z nádraží až k radnici ho vítal špalír jásajících občanů. Vydal se také do Českého ráje, byl na Mariánské vyhlídce, prošel takzvanou Myší dírou a kolem Dračích skal do Sedmihorek. Cestou pozoroval i následky někdejší větrné smršti a ptal se na škody, které hruboskalským lesům způsobila kalamita zaviněná bekyní mniškou.

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky Masaryk, Turnov, památník, pomník, Tomáš Garrigue Masaryk, Tomáš Hocke, návštěva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turnov chce postavit pomník Masaryka k výročí jeho návštěvy ve městě  |  Semilsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.