Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

HRÁTKY S GEEKEM: Far Cry 5 – dohráli jsme za deset minut

Dnešním dnem startuje náš nový seriál Hrátky s Geekem, který se bude věnovat rozsáhlému hernímu světu. Můžete se těšit na recenze, zajímavosti i novinky. To vše ve spolupráci s Herní-svět.cz. A čím začít nejdříve, než nejnovějším dílem z již kultovní série Far Cry.

Málokterá herní série má tak výrazné záporáky jako Far Cry. Jinak tomu není ani u pátého dílu, který nedávno vyšel. Zatímco ve třetím díle nám Vaas Montenegro ukázal, jaká je vlastně přesná definice šílenství, ve čtyřce to byl zase Pagan Min, kdo předvedl moderní diktátorství v praxi. V novém Far Cry proti sobě budeme mít padoucha, který kombinuje ode všeho trochu. Protože pro založení náboženské sekty musíte být trochu šílení, ale musíte vládnout pevnou rukou, aby o vás vaše věrné stádo nezačalo pochybovat. Přesně to je ztělesnění Josepha Seeda, který se rozhodl ovládnout americký okres Hope County v Montaně. Samozřejmě na to nebude sám, ale přizve si k tomu i zbytek své povedené rodinky. Konkrétně jsou to John Seed, Jacob Seed a Faith Seed. Každý z nich ovládá část mapy a vaším hlavním úkolem je kousek po kousku vyčistit celý region a dostat se na kobylku samotnému Josephovi.

Ačkoliv takto zní zápletka velice vážně, jedná se stále o Far Cry. Žádný vážný dospělý příběh tedy nečekejte. Vlastně nečekejte téměř žádný příběh. Hra si po celou dobu prakticky vystačí jen s již zmíněnou zápletkou, jinak příběhově klouže po povrchu a neodváží se dojít do větší hloubky.

Jedním z největších rozdílů oproti předchozím dílům je, že vaše postava nemá jméno a vlastně ani žádnou minulost. Poprvé si také můžete vybrat, zda hrát za něžné, rozuměj ženské pohlaví, nebo zvolit mužskou sílu. Taktéž je zde menší editor postavy, kde si zvolíte obličej, barvu kůže, účes a nějaké to oblečení, které stejně většinu hry nevidíte, ale tak znáte to, aspoň pro ten pocit.

Osobně jsem si vytvořil typický předobraz amerického rednecka, s účesem vpředu byznys vzadu párty. Ten jsem pak už jen doplnil stylovou kostkovanou košilí a brokovnicí. Po vytvoření postavy, vás hra uvede do děje v jakémsi tutoriálu, který si odbudete přibližně během hodinky. Poté se před vámi otevře celá mapa a vy si můžete vesele skotačit, jak se vám zachce. Osvobozovat tábory, zabíjet kultisty, provádět efektní výbuchy, proletět se helikoptérou nebo hydroplánem, nebo se vydat po stopách dávné kaskadérské legendy Clutche Nixona. K dispozici je vám i garáž, ve které lze nakupovat různá vozidla od závoďáků po traktor.

Ovšem kromě toho, že při tom všem po mapě můžete lítat, protože mapa je fakt obrovská, se proti předchozím dílům nezměnilo prakticky nic. Úkoly jsou podobné těm, které již moc dobře známe a je tomu tak u vedlejších i příběhových misích.

Značné změny se však dočkal crafting. Změna byla tak veliká, že už ho tu prakticky nenajdete. Sice stále můžete vyrábět zápalné láhve, výbušniny, nebo různé „léky“, které vám pomůžou v boji. Lov zvířat sice zůstal zachován, ale nyní už jejich kůže slouží jen jako zboží k prodeji a dobrý zdroj peněz. Různá vylepšení se nyní přesunula do RPG systému, ve kterém si za získané body nakupujete schopnosti nebo třeba další místo v inventáři pro další ničivou zbraň.

Když už je řeč o zbraních, ve hře je jich pěkná řádka a je opravdu z čeho vybírat. Kromě klasických střelných zbraní zde najdete i luk a pak i něco na blízko, jako třeba lopatu, která vydá krásný zvonivý zvuk, když se zastaví o něčí hlavu. Krom toho jde použít i jako vrhací kopí, takže můžete vymýšlet, jak své nepřátele efektivně „zlopatovat“.

Za zmínku stojí určitě i soundtrack, který se velice povedl a mezi nejlepší skladby patří určitě chorály zpívané kultem.

Ve finále Far Cry 5 nepřináší nic revolučního, jako tomu bylo třeba u loňského Assassins Creed Origins. Ovšem stále je to zábavná akční hra, u které nemusíte moc přemýšlet. Dokončení příběhu vám zabere kolem 20 hodin. Pokud jste puntičkář, tak něco kolem 40 hodin. Navíc hru lze dohrát ihned na začátku přibližně po deseti minutách. Má totiž alternativní konec, který se vám otevře, pokud na začátku Josephovi nenasadíte pouta. Více však prozrazovat nebudu. Pokud vám tedy nevadí repetetivní mise a rádi si zastřílíte, je Far Cry 5 tím pravým právě pro vás. Hra je k dispozici na platformy PC, PS4 a Xbox One.

Štítky Hrátky s Geekem, seriál, Far Cry, Pagan Min, John Seed, Xbox One, Montana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

HRÁTKY S GEEKEM: Far Cry 5 – dohráli jsme za deset minut  |  Život a styl  |  Drbna  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.