Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

K zemi půjdou další zchátralé stavby v bývalém vojenském prostoru Ralsko

Ještě tento rok by měla do bývalého vojenského prostoru opět zamířit těžká technika. Turisticky hojně využívané okolí tak bude opět o něco čistší a ubude nevyužívaných objektů v havarijním stavu.

Letošní demolice se týká celkem pěti objektů, mezi nimi například letní kino, sklad na uhlí a kotelna. Kdy práce začnou, ovšem zatím není jasné. Nejprve je nutné pro veřejnou zakázku na základě zadávacího řízení vybrat dodavatele. „Tento projekt zahrnuje dvě části, obě budou zpracovány formou design & build. Realizátor zakázky tak zajistí vedle samotné demolice i návrh postupu bouracích prací a průzkum,“ uvedla náměstkyně hejtmana Jitka Volfová.

Cena za zbourání objektů včetně odvozu sutin, likvidaci náletové zeleně a další nezbytné úpravy by se měla vyšplhat až do částky 20 milionů korun. Částka bude uhrazena z krajského rozpočtu a rezervního fondu správy silnic. V budoucnu by demoliční práce měly pokračovat. „Rádi bychom zdemolovali veškeré stavby ve vlastnictví Libereckého kraje až k letišti,“ řekl ředitel správy silnic Jan Růžička.

V Ralsku by se mohly prohánět divocí koně

Kraj by chtěl do budoucna využít potenciál místa. Finální vize a osud vojenského výcvikového prostoru zatím nejsou jasné. Kraj ovšem spolupracuje s mnoha odborníky, kteří na dlouhodobých koncepcích pracují. „Spolupracujeme s řadou odborníků například z Technické univerzity pro zajištění šetrného řešení ve vztahu ke zdejší krajině,“ dodala náměstkyně.

V budoucnu by tak mohlo dojít například k částečnému opětovnému osídlení, nebo k vypuštění stáda divokých koní. Zvěři se v této oblasti daří, důkazem je stádo zubrů, které čítá více než dvacet kusů.

O přítomnosti koní po vzoru stáda u Milovic, kde spásají vegetaci, se diskutuje již delší dobu. „Jsme tomuto nápadu dlouhodobě nakloněni. Koně bychom umístili do blízkosti meandrů řeky Ploučnice, kde by byli zpestřením nejen pro projíždějící vodáky. A jsme ochotni společnosti Česká krajina, která na tomto projektu kooperuje s Libereckým krajem, poskytnout i pozemky za symbolický pronájem,“ uvedl starosta města Ralsko Miloš Tita.

Foto Liberecký kraj

Štítky Ralsko, demolice, vojenský prostor, koně, Vojenský prostor Ralsko, Jitka Volfová, Liberecký kraj, Miloš Tita

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

K zemi půjdou další zchátralé stavby v bývalém vojenském prostoru Ralsko  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.