Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Bezpečnostní pás: Podceňovaná nezbytnost, co zachraňuje životy

Každý, kdo usedne do vozidla, je ze zákona povinen se připoutat bezpečnostním pásem. Přesto se tomu tak často neděje a pásy jsou pro mnohé cestující pouze zbytečností, která je omezuje v pohodlné jízdě. Spousta dopravních nehod by však nemusela být tak fatální, kdyby lidé více mysleli na svou bezpečnost a těch pár vteřin svého času pásům věnovali.

„V České republice se vpředu poutá na 92 procent řidičů a 98 procent spolujezdců, vzadu je to výrazně méně - jen zhruba tři ze čtyř cestujících. Lidé, kteří usedají ve vozidle vpředu, zpravidla již nebezpečí vnímají a bezpečnostní pásy používají, avšak je mnoho těch, kteří usedají vzadu a poutat se odmítají,“ upozorňuje dopravní expert Roman Budský. Dle jeho slov přitom pásy jen na silnicích Evropské unie ročně zachrání na osm a půl tisíce životů.

Pokud je nepřipoutaný spolucestující plnoletý, řidič za něj již nezodpovídá. „Řidič nenese odpovědnost za to, že se dospělý pasažér v autě nepřipoutá. Nicméně zodpovědný šofér na to dotyčného alespoň upozorní,“ vyzývá k důslednosti Budský. Případnou pokutu za nepoužití bezpečnostního pásu v takovém případě platí sám spolujezdec.

Bloková pokuta přímo na místě poté činí maximálně dva tisíce korun, ve správním řízení se může vyšplhat až na dva a půl tisíce. Pokud se nepřipoutání kohokoliv ve vozidle týká i řidiče, policie mu odebere tři body.

Existuje spousta mýtů o tom, kdy se lidé v autě poutat musejí a kdy už nikoliv. Nepřipásat se má přitom člověk právo pouze ve zvláštních případech. „Výjimky se týkají například couvání, policistů a záchranářů ve službě. Výjimku může udělit i lékař ze zdravotních důvodů. Zákon také nepostihuje řidiče veteránů, které byly vyrobeny bez pásů,“ uvádí situaci na pravou míru tisková mluvčí policie Vladimíra Šrýtrová.

Všichni pasažéři by se proto měli poutat téměř pořád, a to i na krátké vzdálenosti. Právě v těchto případech se totiž stává vysoké procentro havárií. Relevantní není ani výmluva, že bezpečnostní pás komplikuje vyproštění v případě dopravní nehody nebo pádu vozidla do vody, či že je to ztráta času a osobní věc každého člověka. „Pokaždé, když usednete do vozidla, myslete na to, že váš život je to nejcennější, co máte,“ dodává na závěr Šrýtrová.

Autoři | Foto Pixabay

Štítky bezpečnostní pás, bezpečnost, automobil, riziko, Evropská unie, Roman Budský, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bezpečnostní pás: Podceňovaná nezbytnost, co zachraňuje životy  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.