Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Rozhledna Císařský kámen šla k zemi

Kvůli špatnému stavu byla rozhledna Císařský kámen srovnána se zemí. Turisté ale smutnit nemusí, ještě tento rok by se na původním místě měla vyšvihnout rozhledna nová. Tentokrát by však měla vydržet více než pár let.

Ve Vratislavích nad Nisou na Liberecku dělníci zbourali oblíbenou rozhlednu Císařský kámen. Devět let stará dřevěná rozhledna byla ve špatném stavu, a tak ji ještě letos nahradí nová věž s kovovou konstrukcí.

Bude nejen odolnější, ale také o tři metry vyšší a díky tomu nabídne lepší vyhlídku, řekl vratislavický starosta Lukáš Pohanka. Demolice staré rozhledny a výstavba nové přijdou Vratislavice na 5,7 milionu korun. Celodřevěná rozhledna na kopci mezi Vratislavicemi a Rádlem byla postavena v roce 2009 za 1,8 milionu korun.

Servisní kontrola ale letos na jaře ukázala, že potřebuje větší renovaci, a na sezonu tak zůstala uzavřená. Kromě náročných klimatických podmínek rozhledně paradoxně uškodilo i to, že se stala oblíbeným turistickým cílem.

„Návštěvnost byla obrovská, mnohonásobně převýšila původní odhady,“ poznamenal Pohanka. Protože oprava by životnost stavby ze smrkového dřeva příliš neprodloužila, rozhodla radnice starou věž zbourat a nechat postavit novou. „Jakmile budeme mít rozhlednu dole, tak okamžitě začnou práce na nové rozhledně. Stavební firma má termín do konce října,“ řekl Pohanka, který doufá, že to bude dřív. Stavět by se podle něj mělo začít už v příštím týdnu.

Nová rozhledna bude mít ocelovou konstrukci, aby se jí vlivy počasí dotýkaly co nejméně a aby vydržela déle než ta, která tam stála doteď. Bude mít dřevěné opláštění a 21 metrů do výšky. Kopec, na kterém rozhledna stojí, se původně jmenoval Špičák nebo Uhlířský vrh. Název Císařský kámen získal po návštěvě císaře Josefa II., který se tam zastavil při své inspekční cestě. Císař v roce 1779 ocenil výhodnou strategickou polohu místa, jehož vrchol je ve výšce 637 metrů nad mořem, a navrhoval tam vybudovat pevnost. Vojenské kruhy ale tehdy návrh zamítly. Rozhledna nabídne výhled na Liberec a Jablonec nad Nisou, na Jizerské hory a za jasného počasí je možné vidět i Sněžku a Český ráj.

Autoři | Foto Liberecký kraj, Kiosek Milíře

Štítky rozhledna, Císařský kámen, bourání, Milíře, Vratislavice, Liberec XXX-Vratislavice nad Nisou, Liberecký kraj, Lužická Nisa, Josef II. Habsbursko-Lotrinský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rozhledna Císařský kámen šla k zemi  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.