Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Lesy ČR: Sucho sníží úrodu semen lesních dřevin

Letošní velké sucho se negativně podepíše na úrodě semen lesních dřevin. Semena všech stromů kvůli dlouhodobému suchu a teplu letos dozrávají o tři až čtyři týdny dříve než obvykle a předčasně zasychají. Uvedla to ředitelka Semenářského závodu státního podniku Lesy ČR v Týništi nad Orlicí Zuzana Neznajová.

„Letošní jaro slibovalo nadějný start semenářské sezony,“ uvedla Neznajová. Na většině území Česka ale podle ní nebude úroda tak vysoká, jak se jevilo ještě v červnu.

Sucho poškozuje i listnáče, jejichž osivo lesníci kvůli omezování výsadby smrků potřebují nejvíce. „Vysazovat se budou i olše, břízy, jeřáby či osiky, které nejsou dlouhověké, ale pokryjí půdu, udrží v lese vodu a zlepší kvalitu lesního prostředí,“ uvedl Jiří Groda z úseku lesního a vodního hospodářství Lesů ČR.

Například duby jsou obalené mnoha malými plody, které se však neudrží a nedozrálé žaludy padají k zemi. Obdobné to je u buku. Bukvice zasychají na stromech, navíc je poškozuje hmyz, takže se pro sklizeň nedají využít. „Sbírat se jich tedy bude podstatně méně, než potřebujeme. Proto vyhledáváme veškeré vhodné lokality,“ uvedla Neznajová.

Sbírat semena lesních dřevin je možné pouze v lese, který je uznán pro sběr osiva pro pěstování sadby. Smrkové šišky se v drtivé většině v lese sbírají z pokácených stromů. Pro šišky jedle a douglasky i modřínu musí vystoupat sběrači do korun stromů. K tomu potřebují oprávnění k provádění výškových prací. Do sběru žaludů a bukvic se ale může zapojit kdokoli. Sběrače žaludů a bukvic státní Lesy ČR nyní hledají, zájemci o sběr se mohou domluvit na lesních správách.

Semenářský závod v Týništi vnikl v roce 1971 a je největším svého druhu v Česku. Ročně jeho asi 20 zaměstnanců podle výše úrody zpracuje 100 až 200 tun šišek. Závod kromě semen jehličnanů produkuje i semena listnatých stromů. Vedle buků a dubů dělá i semena lesních třešní jabloní, hrušní či jeřábu. Hlavními odběrateli semen jsou lesní školky.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky lesy, sucho, těžba, hospodaření, Lesy České republiky, dřevina, strom, les, Týniště nad Orlicí, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lesy ČR: Sucho sníží úrodu semen lesních dřevin  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.