Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Singltrek pod Smrkem slaví úspěch, získal ocenění kvality

Zájem o devadesát kilometrů cyklostezek na Singltreku pod Smrkem stále roste. Nyní tato lokalita získala jako jeden ze tří evropských projektů ocenění Evropská komunita sportu roku 2019.

Síť cyklistických stezek Singltrek pod Smrkem na Liberecku vyhlásila organizace ACES Europe Evropskou komunitou sportu v roce 2019. Projekt je prvním v Česku, který známku kvality získal, sdělila v tiskové zprávě Eva Jouklová, mluvčí společnosti Lesy ČR, která se na vybudovaní singltreku u česko-polské hranice podílela.

Dnes lokalita nabízí 90 kilometrů značených tras, které si každoročně vyzkouší na 50.000 cyklistů. Odborná komise posuzovala síť stezek v polovině srpna. Jedním z kritérií byl podle Jouklové třeba význam sportoviště, ale také vliv na veřejné zdraví a aktivní rekreaci v regionu.

Porotu zajímalo, zda je to projekt otevřený, přizpůsobený všem, bez ohledu na věk, schopnosti nebo výkonnost. A důležitý byl i regionální přínos. Ocenění, které se v oblasti sportu uděluje každoročně třem projektům v Evropě, dává podle Jouklové možnost podílet se na evropských grantech.

„Singltrek pod Smrkem se tak dostává na mapu nejvýznamnějších sportovních destinací Evropy. Frýdlantsku to dává šanci poznat a získat nová partnerská města v různých evropských lokalitách a možnost spolupracovat s nimi i na jiných projektech,“ řekl projektant stezek Tomáš Kvasnička.

Síť cyklostezek podle něj nabízí infrastrukturu pro rekreaci v přírodě s mezinárodním středoevropským přesahem. „Potkávají se na něm lidé z mnoha míst, s různými schopnostmi a cyklistickými zkušenosti, všichni jsou vítáni,“ dodal. První lesní stezky si na Singltreku pod Smrkem mohli cyklisté vyzkoušet v roce 2009, tehdy byl prvním podobným projektem nejen v Česku, ale v celé kontinentální Evropě. Investice do něj přesáhly 30 milionů korun.

Zhruba třetinou se na projektu podílely Lesy ČR a dalšího zhruba půl milionu korun investují každoročně do oprav. „Na počátku jsme se coby správci pozemků spojili s obcemi. Ty projekt rozvíjejí. A přizvali jsme i experta, který dohlížel a stále dohlíží na kvalitu. Proto je o síť stezek zájem, který rok od roku roste,“ doplnil liberecký ředitel Lesů ČR Ludvík Řičář.

Foto Singltrek centrum

Štítky singltrek, Smrk, Liberecko, cyklistika, Singltrek pod Smrkem, projekt, sport, cyklostezka, Lesy České republiky, Evropa, Česko, Liberecký kraj, Tomáš Kvasnička

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Singltrek pod Smrkem slaví úspěch, získal ocenění kvality  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.