Počasí dnes4 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Liberecký kraj podpoří začínající podnikatele, chystá pro ně inkubátor

Liberecký kraj chce víc podpořit mladé a začínající podnikatele, připravuje proto podnikatelský inkubátor, pro který chce využít sousední budovu dílen bývalého VÚTS (dříve Výzkumný ústav textilních strojů). Na spolupráci se dnes kraj dohodl s Technickou univerzitou v Liberci. Už na podzim chce spustit takzvaný virtuální inkubátor, ten skutečný by měl vzniknout do podzimu 2020.

"Předpokládáme, že už letos na podzim nabídneme první služby studentům a začínajícím podnikatelům, kteří se chtějí vydat cestou vlastního podnikání, vlastních nápadů. Nebude to zatím nabídka prostor, ale nabídka služeb, právního poradenství, konzultací s lidmi z těch stávajících výzkumných center a třeba nabídka kapacity v těchto centrech pro nějaká měření, ověřovací série a další testování," řekl hejtman Martin Půta (SLK). Jde podle něj o nultý krok, který by měl ověřit, jaký je zájem o služby kamenného podnikatelského inkubátoru.

Cílem projektu je mimo jiné udržet v regionu kvalitní vzdělané lidi, kteří odcházejí jinam. "Schopní studenti nečekají, pokud tady ta možnost není, tak prostě odcházejí jinam a úkolem tohoto projektu je, aby nemuseli odcházet, aby tady zůstali a měli tady zázemí," řekl rektor univerzity Zdeněk Kůs. Technická univerzita podle něj umožní v rámci projektu začínajícím podnikatelům využívat své špičkově vybavené laboratoře a pokročilé technologie. Kůs věří, že inkubátor může pomoci do Liberce přilákat i pobočky malých začínajících zahraničních firem třeba z Kanady či Izraele, s nimiž vysoká škola spolupracuje.

Podobný projekt na podporu podnikání zatím v Libereckém kraji chybí. "Chceme jít racionální cestou a využijeme z počátku jen jedno patro budovy a uvidíme, zda celé. Teprve pokud budou kapacity naplněny, tak se využije nějaká další část objektu. Rozhodně ale neuděláme žádný krok, který by vedl k tomu, že tady v budoucnu bude krajský úřad," řekl hejtman. Náklady na kompletní rekonstrukci budovy, její zateplení a výměnu oken se odhadují na 200 milionů korun. Kraj chce na projekt žádat dotace z Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost. Pokud neuspěje, bude se podle hejtmana projekt realizovat po částech za krajské peníze.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Liberec, Liberecký kraj, inkubátor, virtuální inkubátor, Zdeněk Kůs, Martin Půta, podzim, projekt, Technická univerzita v Liberci, Starostové pro Liberecký kraj, Kanada, Izrael

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj podpoří začínající podnikatele, chystá pro ně inkubátor  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.