Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Výstavba větrného parku za miliardu u Hrádku nad Nisou spěje k závěru

Ve Václavicích u Hrádku nad Nisou spěje k závěru výstavba větrného parku za 1,1 miliardy korun. Většina ze 13 větrných elektráren už stojí, zbývající věže by měly být hotové zhruba do měsíce.

Po dokončení stavby věží budou odborníci například propojovat vnitřní kabely. "Podle projektového plánu by měl být park zprovozněn se všemi revizemi nejpozději do konce října letošního roku," uvedl Marek Lang, jednatel firmy EEH, která elektrárnu staví. Postavení jedné věže za příznivých klimatických podmínek zabere zhruba týden. "Paradoxně, pokud fouká, tak je to špatně," řekl jednatel. Podle něj nelze stavět, pokud síla větru překročí rychlost 21 až 28 kilometrů za hodinu. Podle Langa záleží na tom, jaká část technologie se zrovna instaluje.

PSALI JSME: U Hrádku roste větrný park. Třináct větrníků spustí investor na podzim

V Libereckém kraji jsou zatím dvě desítky funkčních větrných elektráren o instalovaném výkonu 24 MW, většinou na Frýdlantsku. V posledních letech přibývaly v kraji jen jednotlivé stožáry. Výstavba větrného parku ve Václavicích je první takový projekt dokonce v celé republice po více než dvou letech. Projekt se připravoval od roku 2008, realizovat se ale začal až v posledních letech. Loni byly dokončeny základy a letos od května se staví jednotlivé věže. Návratnost investice odhaduje Lang na 15 let, životnost elektráren je minimálně 20 let.

Třináct větrných věží o celkovém výkonu 26 megawatt by podle předpokladu mělo ročně dodat do sítě 52 GWh. "To by znamenalo, že bychom v rámci českých větrných elektráren přidali zhruba deset procent celkového výkonu," uvedl Lang. Předpokládaná roční výroba z Václavic odpovídá spotřebě 15 tisíc domácností nebo spotřebě 35 tisíc tun hnědého uhlí.

Tubusy elektráren mají na výšku 60 metrů a jsou osazené dvěma typy vrtulí s poloměry 46 a 50 metrů. Věže jsou dobře viditelné i ze 20 kilometrů vzdáleného Liberce, kromě estetického hlediska by ale na přírodu neměly mít výrazný negativní dopad. Podle ornitologického průzkumu se zde vyskytují zejména drobní pěvci, pro které větrná elektrárna nepředstavuje žádné riziko. A průtah velkých druhů je zde pouze nahodilý. "To, že tady není žádný tažný koridor, je asi způsobeno i tím, že za námi na polské straně je povrchový důl Turow," uvedl Lang.

Technologie větrného parku evokuje, že se nachází na česko-polsko-německém pomezí. "Turbíny jsou z Německa, vrtule se vyrábí v Polsku a tubusy v Čechách v Chrudimi," řekl Lang.

Společnost EEH vlastní akciová společnost Cergeros, jejím hlavním akcionářem je firma Solar city. Podle Langa chystají výstavbu dalších větrných parků, k realizaci ale není připravený žádný z projektů.

Autoři | Foto Lukáš Procházka

Štítky Hrádek nad Nisou, Václavice, větrné elektrárny, EEH, větrná energie, elektrárna, projekt, Německo, Polsko, Česko, Liberecký kraj, Frýdlantsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výstavba větrného parku za miliardu u Hrádku nad Nisou spěje k závěru  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.