Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Výrobce svítidel Trevos se ubránil pokusu o nepřátelské převzetí

Turnovský výrobce svítidel Trevos se ubránil pokusu o nepřátelské převzetí. Po rok a půl dlouhé právní bitvě se vlastníkům společnosti podařilo u soudu dosáhnout toho, aby byli neznámí zahraniční "nájezdníci" vymazáni z obchodního rejstříku, řekl znovuzvolený předseda představenstva společnosti Jiří Opočenský. Před třemi dny zvolila valná hromada nové představenstvo složené z akcionářů a majitelů společnosti s cílem vrátit vlastníkům rozhodovací pravomoci.

Proti pokusu o nepřátelské převzetí bojovali vlastníci Trevos od počátku loňského roku, kdy obdrželi usnesení rejstříkového soudu v Hradci Králové o vymazání dosavadních skutečných členů představenstva - Lukáše Vyhlídka, Veroniky Šebo, Jany Opočenské a Michala Opočenského z obchodního rejstříku. Zapsáni byli místo nich Jacek Roman Zielinski, Lazar Ovenkov, Mihai Florea a Silviu Mihaiu na pozicích členů představenstva a Jacek Roman Zielinski jako jediný akcionář. Tomu ale nikdo z akcionářů podíl neprodal a Interpolu se podle Opočenského nepodařilo ověřit ani pouhou existenci těchto lidí.

Pokus o nepřátelské převzetí se podařilo zvrátit, není to ale první a zřejmě ani poslední útok na úspěšnou českou firmu. Trevos uvádí, že opakovaně čelí také šikanózním insolvenčním návrhům, poslední byl podán 9. června letošního roku. Věřitel se v něm domáhá zaplacení údajného dluhu 25 milionů korun. Podle vlastníků firmy jde o podvod. "Přestože nám naši obchodní partneři plně důvěřují, přiznávám, že vytrvalé útoky proti firmě její dobré pověsti neprospívají," řekl Opočenský. I proto žádal o pomoc i prezidenta Miloše Zemana při jeho návštěvě v Libereckém kraji.

Opočenský, který získal ocenění Podnikatel roku 2016 v Libereckém kraji, začal se svými čtyřmi společníky podnikat ještě za socialismu. Už v roce 1986 založili družstvo. Po revoluci firmu transformovali a dnes Trevos zaměstnává 250 lidí a má i vlastní vývojové centrum. Loni firma uskutečnila zakázky za zhruba 810 milionů korun a hospodaření je ziskové. Dvě třetiny produkce míří do zahraničí, zejména do zemí Evropské unie. Osvětlení z Trevos je ale možné najít v 65 zemích světa, mimo jiné třeba v Mexiku, Izraeli či arabských zemí.

Autoři | Foto Bezedný Frank

Štítky Turnov, Trevos, soud, Jiří Opočenský, Miloš Zeman, Jana Opočenská, Mihai Florea, Interpol, Evropská unie, Hradec Králové, Liberecký kraj, Mexiko, Izrael

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výrobce svítidel Trevos se ubránil pokusu o nepřátelské převzetí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.