Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Požár liberecké Severochemy bude mít jen minimální dopad na tržby

Jen minimální dopad na tržby bude mít zřejmě květnový požár, který v areálu libereckého družstva pro chemickou výrobu Severochema napáchal škody za sto milionů korun. Čtvrt roku po požáru odhaduje firma propad tržeb zhruba na deset milionů korun, což představuje asi tři procenta celkových tržeb.

V loňském roce uskutečnila Severochema zakázky za 326 milionů korun a hospodaření skončilo čistým ziskem 18,5 milionu.

Severochemě vyhořel 29. května sklad hořlavých kapalin a část výroby, jeden člověk se lehce popálil, když se snažil oheň uhasit. Příčiny požáru zatím policie nezná. „V tuto chvíli čekáme na výsledky znaleckých expertiz a další se budou ještě zadávat. Je to tedy stále otevřená záležitost," sdělila krajská policejní mluvčí Vlasta Suchánková.

I když oheň zničil jeden z klíčových provozů, výrobu se podařilo velmi rychle obnovit. Dodávky pro zákazníky zajistila firma díky skladovým zásobám. V areálu pokračuje demolice zničené haly. „Jako největší problém vyhořelé haly se ukázalo, jak vlastně sundat stropní nosníky, aniž by to poškodilo sousední halu, kde se vyrábí," řekl místopředseda představenstva Roman Oberer.

Pokroucené podle něj nosníky nejsou, ale jak prošly žárem, doporučil je statik podepřít nebo vyměnit. „My ale nechceme mít uprostřed výrobní haly sloupy, a tak je musíme vyměnit," dodal.

Nosníky by měly jít dolů zhruba do dvou týdnů, teprve pak bude možné začít s obnovou haly. „Počítáme, že dokončena by měla být v první polovině příštího roku," řekl Oberer.

I bez druhé haly se už ale podle místopředsedy představenstva podařilo výrobu z 90 procent obnovit. „Jen stáčení do sudů zatím ještě neděláme, ale i to bychom měli v horizontu zhruba dvou měsíců obnovit, i když ne v té kapacitě, jaká byla ve zničené hale," doplnil.

Stoprocentní kapacita stáčení sudů bude podle Oberera k dispozici až s dokončením rekonstrukce haly i technologie.

Liberecké družstvo pro chemickou výrobu Severochema bylo založeno v roce 1953. Nosným programem je chemická výroba, do níž spadají podpalovače, ředidla a technické kapaliny a čisticí prostředky. Nejznámějším produktem je podpalovač PE-PO. Podnik se stovkou zaměstnanců vyrábí i škroby a kosmetiku se solí z Mrtvého moře. Téměř čtvrtina produkce jde na export. Největší část do Maďarska a na Slovensko, firma dodává i do dalších zemí Evropské unie a také do Izraele, Libanonu, Kuvajtu nebo Spojených arabských emirátů.

Autoři | Foto HZS LK

Štítky Severochema, výroba, Evropská unie, Izrael, Maďarsko, Slovensko, Libanon, Spojené arabské emiráty, Kuvajt, Mrtvé moře

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Požár liberecké Severochemy bude mít jen minimální dopad na tržby  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.