Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Densu chybějí zaměstnanci, nové láká na vyšší nástupní mzdy

Libereckému výrobci klimatizací do automobilů Denso Manufacturing Czech chybějí zaměstnanci. Nové pracovníky proto firma láká na vyšší nástupní mzdy, které zvýšila téměř o pětinu. Společnost také vyplácí desetitisícový uvítací bonus. Peníze navíc nabízí firma i svým zaměstnancům, pokud doporučí nového výrobního pracovníka. Aktuálně chybějí desítky lidí. Denso ale není jedinou takto postupující firmou z oblasti výroby dílů pro automobily, bonusy novým pracovníkům nabízí i liberecký výrobce plastů Magna Exteriors (Bohemia).

Denso Manufacturing je největším zaměstnavatelem v průmyslové zóně Liberec - Jih. Od října se firma spojila se sesterskou Denso Air Systems Czech. Specializuje se na výrobu klimatizačních jednotek pro automobily, chladičů a ventilátorů k nim. Největšími odběrateli jsou automobilky skupiny Volkswagen, Ford, BMW, Suzuki nebo kolínská automobilka TPCA, ale také Mercedes-Benz nebo třeba Lamborghini. Ve fiskálním roce, který skončil 31. března 2017, uskutečnila zakázky za 12,108 miliardy korun, což je zhruba o dvě procenta méně než v předcházejícím období. Hospodaření firmy přesto skončilo ziskem zhruba o devět procent vyšším - téměř 677 milionů korun. Zaměstnává asi 2500 lidí.

Kvůli nedostatku pracovníků na trhu práce změnilo podle Douskové Denso ve srovnání s minulými lety i náborové řízení. "První významnou úpravou bylo otevření náboru do kmene. Tím bylo vynecháno zkušební období, během kterého je za nového zaměstnance zodpovědná agentura a kdy k nám zaměstnanec neměl pevný závazek s běžnou délkou výpovědní doby. Ve druhém kroku jsme upravili nástupní mzdu pro nové zaměstnance tak, abychom od začátku finančně zvýhodnili ty, kdo k nám přicházejí s praxí ve výrobě," popsala změny mluvčí společnosti Markéta Dousková. Denso nabízí i řadu benefitů a s dalším zvyšováním mezd počítá od dubna příštího roku. O výši s odbory vyjednává.

Také výrobce plastových součástí do automobilů Magna Exteriors (Bohemia) pociťuje nedostatek lidí na pracovním trhu. Aktuálně firma hledá zhruba 50 lidí na nejrůznější pozice. Řekla dnes mluvčí Magny Lucie Mazáčová. "V liberecké Magně jsme navýšili mzdy plošně všem zaměstnancům už v červenci, a společně s výplatou mimořádné letní odměny v podobě 13. platu tak došlo k navýšení průměrných mezd o 9,5 procenta," uvedla. Firma podle ní zavedla odměny za spolehlivou docházku do práce, speciální bonusy za víkendové směny nebo nekouření. Za doporučení nového pracovníka vyplácí firma svým zaměstnancům 20 tisíc korun. Další zvýšení odměn plánuje od Nového roku.

Autoři | Foto Jan Král

Štítky Liberec, Denso, Magna, práce, zaměstnanost, zaměstnanci, mzda, Magna Exteriors, DENSO MANUFACTURING CZECH, výroba, Volkswagen, BMW, Ford Motor Company, Suzuki, Mercedes-Benz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Densu chybějí zaměstnanci, nové láká na vyšší nástupní mzdy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.